Eric Van Meir, de haat-liefdeverhouding kreeg een vervolg onder Georges Leekens in 1998

Rode Duivels | Dankzij een goede vorm bij Lierse maakte Eric Van Meir uiteindelijk deel uit van de selectie van Georges Leekens voor het WK van 1998. Jammer genoeg zou het toernooi niet verlopen zoals de verdediger had gehoopt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eric Van Meir begon zijn carrière bij Berchem Sport, waar Sporting Charleroi hem wegplukte. In het Zwarte Land kende Van Meir vijf mooie jaren en nadien volgde de overstap naar Lierse SK. Hij verloor zijn hart aan Lierse SK, wat voor altijd de club van zijn hart zou blijven. Van Meir kende er bijzonder mooie momenten en hij won er de Belgische landstitel, de Beker van België en twee keer de Belgische supercup. In die periode werd Lierse SK ‘Lierke Plezierke’ genoemd. Het waren de gouden jaren van de ploeg.

Vijf grote toernooien

Van Meir stond toen al op de radar van de nationale ploeg. In 1993 maakte hij in een oefenmatch tegen Gabon zijn debuut als Rode Duivel. Met amper twee selecties achter zijn naam ging Van Meir wel mee naar het WK 1994, maar daar speelde hij geen minuut. In de jaren nadien kreeg hij ook maar sporadisch zijn kans in het team, maar vanaf 1997 kwam daar verandering in. In de WK-kwalificatiematchen kreeg hij de nodige speelminuten. Georges Leekens had genoeg gezien en nam Van Meir mee naar het WK van 1998 in Frankrijk. Ondanks het feit dat hij voordien toch wel vaak speelde, kwam hij tegen Nederland, Mexico en Zuid-Korea geen minuut in actie. Een tweede WK zonder speelminuten, dat knaagde.

Van Meir bleef een moeilijke relatie hebben met de nationale ploeg en Robert Waseige leek aanvankelijk niet op hem te rekenen. Hij selecteerde de verdediger wél voor het EK 2000 in België en Nederland, maar je kan het al raden: ook daar geen speelminuten. Na het EK werd hij op zijn 32ste eindelijk een vaste waarde. Er volgde een derde WK in Japan en Zuid-Korea en hij mocht daar eindelijk zijn debuut vieren op een groot toernooi. Van Meir speelde 90 minuten tegen Japan en viel 1 minuut in tegen Rusland. Na dit WK hing hij op zijn 34ste de schoenen aan de haak als Rode Duivel.

Carrière als coach

Van Meir speelde in die periode al voor Standard, dat hem in 2001 had overgenomen van Lierse SK. Zijn passage in Luik was geen groot succes en in 2003 nam hij op zijn 35ste afscheid van een leven als profspeler. De verdediger met de geweldige traptechniek ging nadien aan de slag als trainer.

Van Meir was meermaals hoofd- en assistent-trainer bij Lierse SK. Hij coachte ook nog Turnhout en Berchem Sport. De 34-voudige Rode Duivel is vandaag assistent-trainer bij de Belgische U19 en daarnaast is hij ook aan de slag bij Lyra-Lierse, waar hij mee verantwoordelijk is voor de doorstroming van de jeugd naar de eerste ploeg.

Meer van deze reeks?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top