Murat Seven, Serkan in ‘Undercover’: “Het belangrijkste is de emotie”

Series | De gevallen gangster Serkan Bulut wordt in ‘Undercover’ vertolkt door de Duitse acteur met Koerdische roots Murat Seven. Proximus Pickx sprak met hem over de rol en de moeilijkheden om te acteren in een taal die je niet kent. “Mijn grootste vrees was dat Serkan een Duits accent zou hebben!”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Serkan Bulut stond aan het hoofd van een criminele familie, totdat hij verlamd raakte. Nu moet hij het runnen van de familie overlaten aan zijn vrouw, Leyla (Nazmiye Oral). De ideale acteur voor deze rol vonden showrunner Nico Moolenaar en regisseur Joël Vanhoebrouck in Berlijn. Murat Seven spreekt geen Nederlands, maar moest toch reageren op Nederlandstalige dialogen en enkele zinnen met een Vlaams accent kunnen uitspreken, naast dialogen in het Turks.

Murat Seven: “Nederlands en Vlaams lijken wel een beetje op Duits, dus ik kon vaak door de context en door gelijkende woorden wel dialogen min of meer begrijpen. Tijdens het filmen heb ik wel enkele woorden opgepikt, maar ik kan zeker geen gesprek voeren in het Nederlands. Normaal zou ik als acteur wat improviseren, kleine dingen toevoegen of weglaten wanneer dat logisch is, maar in het Nederlands moest ik me streng aan de tekst houden. Ik leerde daarom niet alleen mijn tekst vanbuiten, maar ook die van de andere acteurs.”

Is het niet moeilijk om natuurlijk te reageren op dialogen als je ze niet helemaal begrijpt?

Murat: “Omdat ik wel een idee had van wat er gezegd werd, lukte dat wel. Het past ook gewoon bij het personage om wat minder te praten. Hij is iemand die goed nadenkt voor hij iets zegt, in tegenstelling tot Ferry bijvoorbeeld. Ik heb daarover gesproken met Joël (Vanhoebrouck, red.) en hij zei dat het belangrijkste was dat de juiste emotie getoond werd.”

Leef je je makkelijk in, in zulke emoties?

Murat: “Ik neig wel vaker naar personages die veel hebben meegemaakt of die net als Serkan emotioneel en fysiek gestuit zijn en toch verder door het leven gaan. Serkan kreeg vroeger veel respect en werd gevreesd, maar is nu op de achtergrond verdwenen terwijl zijn vrouw de macht heeft. Hij voelt zich niet mans genoeg. Ik hou van personages die ooit iemand waren en nu niemand meer zijn en ik bestudeer graag hoe die daarmee omgaan. Ook de relatie met zijn vrouw is van belang, want is zij nog wel tevreden over hem als man? Kan hij nog aan haar noden voldoen? Op die elementen wilde ik me concentreren.”

“Onlangs speelde ik voor ITV mee in een vierdelige dramareeks. Mijn personage was verantwoordelijk voor het entertainment in een hotel, terwijl hij thuis een gehandicapt kind heeft. Zo hebben al mijn personages wel iets dat hen achtervolgt. Ik zou wel eens een komische rol willen spelen, maar misschien is mijn gezicht daar gewoon te streng voor (lacht). Eigenlijk vind ik dat niet erg, die dramatische rollen zijn net wat interessanter. Het eist meer introspectie om zo iemand te spelen.”

Leren op gehoor

Nico Moolenaar vertelde in elk geval dat hij je meteen in de rol van Serkan zag bij de casting. Hoe verliep die voor jou?

Murat: “Het was een interessant proces. Eigenlijk was ik gecast om een kleinere rol te spelen als een agent. Maar dan kreeg ik een mail van de casting director met de vraag of ik nog voor een ander personage auditie kon doen. Ik kreeg de call sheet met de dialogen in het Nederlands en ging ervanuit dat ik het moest vertalen in het Turks. Neen, was haar antwoord, het moest in het Nederlands. Dan heb ik de hulp van mijn zus ingeschakeld, die in Amsterdam woont. Haar verloofde heeft een opname gemaakt van de dialogen en die doorgestuurd zodat ik de tekst fonetisch kon leren. Maar dan was het nog niet goed, want het moest met een Vlaams accent! En ik kende niemand die Vlaams spreekt. De casting director was erg behulpzaam en heeft me een Vlaamse opname gestuurd van de tekst.”

“Achteraf heb ik dan nog eens met Joël gesproken om te vragen of mijn accent echt wel oké was. Ik ben zelf niet bang om in een andere taal te acteren, maar hij moest het ook goed zien komen. Gelukkig geloofden hij en Nico in me.”

Had je ervaring met acteren in een andere taal?

Murat: “Ik heb Koerdische roots, maar mijn ouders hebben me de Koerdische taal niet aangeleerd omdat die toen op veel plaatsen in Turkije niet gedoogd werd. Toch pikte ik er natuurlijk een beetje van op. In 2016 heb ik dan in een film gespeeld, ‘Haus Ohne Dach’, waarin ik Koerdisch moest spreken, en dan nog eens in een ander accent dan dat van mijn ouders. Ongeveer 40 procent van mijn tekst was Koerdisch en ik moest dat helemaal op gehoor leren. Sindsdien ben ik niet meer bang om te acteren in een vreemde taal.”

“Het voordeel met Serkan is ook dat hij als personage niet in het Nederlands is opgevoed, dus hij mocht wel een accent hebben. Mijn grootste vrees was dan wel dat hij een Duits accent zou krijgen (lacht)!”

Had je al van ‘Undercover’ gehoord voor je gecast werd?

Murat: “Dat wel, maar omdat er tegenwoordig zo veel te zien is, had ik nog niet gekeken. In de periode van de casting was het eerste seizoen in Duitsland beschikbaar op het online platform van ZDF, maar net toen ik drie afleveringen had gezien, werd het weer offline gehaald. Ik moest wachten tot het tweede seizoen op Netflix kwam om het helemaal te kunnen zien, en nu ben ik eraan verknocht. Ik zeg het niet zomaar omdat ik erin meespeel: de serie zit echt heel goed in elkaar en dat is te danken aan het uitstekende schrijfwerk en de sterke personages. Toen ik aan mijn omgeving vertelde dat ik gecast was in ‘Undercover’, werd me duidelijk hoe groot de serie overal al geworden was. Iedereen was enthousiast. Ik had op sociale media gepost dat iedereen bij de release op 21 november moest kijken, maar toen had ik nog niet door dat de internationale release pas op 10 januari is. Nu krijg ik de hele tijd teleurgestelde reacties van mensen die willen kijken! Nu kan ik in Duitsland mijn eigen serie nog niet zien!”

Bekijk ‘Undercover’ op zondag om 21u25 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top