Nico Moolenaar, showrunner van ‘Undercover’: “Een plezier om getalenteerde mensen aan het werk te zien”

Nu het derde seizoen van de Belgisch-Nederlandse serie ‘Undercover’ goed en wel gestart is, spraken wij met Nico Moolenaar, bedenker en showrunner van de serie. Hij gunt ons een blik achter de schermen en vertelt waar de uitdagingen lagen voor het derde seizoen. “Ik denk dat we een mooie middenweg hebben gevonden.”

Nico Moolenaar verdiende als scenarioschrijver zijn strepen met reeksen als ‘Aspe’ en ‘Spitsbroers’. Bij ‘Vermist’ begon hij als scenarist en klom hij tegen seizoen 5 op tot een van de belangrijkste rollen achter de schermen: showrunner. ‘Undercover’ is de eerste serie die hij van nul creëerde.

Nico Moolenaar: “Als showrunner ben ik de creatieve eindverantwoordelijke voor de reeks. Ik werk samen met het schrijfteam aan de scenario’s en waak er op de set over dat de visie tot uiting komt. Dan ben ik ook betrokken bij de montage, waar ik met het team zoek naar de stem van het scenario. Mijn taak in heel het proces is te communiceren wat het plan achter het verhaal is en proberen om iedereen er zo dicht mogelijk bij te houden. Er komen veel ideeën van getalenteerde mensen en het is aan mij om dat in goede banen te leiden.”

Voel je voor de release van het derde seizoen nog evenveel spanning als voor het eerste?

Nico Moolenaar: “Ik beweer in de weken voor de release altijd dat het me niet veel doet, maar wanneer de resultaten binnenrollen, ben ik er toch heel hard mee bezig. Het zijn gezonde zenuwen. Ik kan het nu iets meer loslaten omdat de eerste twee seizoenen goed ontvangen zijn. Mocht ik nog evenveel stress hebben als bij het eerste seizoen, dan zou dat heel slecht zijn voor mijn hart.”

“Het is heel moeilijk voor mij om objectief naar de serie te kijken. Als maker zie ik vooral de fouten, de dingen die ik beter wilde doen of die om eender welke reden niet perfect zijn. Ik projecteer dat op de kijker en denk dat ook zij alleen de fouten zullen zien. Naarmate de tijd vordert kan ik er meer als toeschouwer naar kijken, maar vlak voor een release gaat dat gewoon niet. Zeker met het eerste seizoen was de stress heel groot, omdat het de eerste reeks was die ik zelf mocht creëren.”

De positieve respons was dus een grote opluchting?

Nico Moolenaar: “Dat wel. Er zijn er altijd die het minder goed vinden. Dat hangt af van smaak en is normaal. Maar we mogen zeker niet klagen over de ontvangst en dat doet goed als je zo veel bloed, zweet en tranen in een project stopt. Het is voor ons wel grappig om het verschil te zien tussen de respons in Nederland en in België. De impact in Nederland was onmiddellijk groot, maar bij ons werd ‘Undercover’ meer stapsgewijs ontdekt. Uiteindelijk vond de Belgische kijker het programma wel, dus ze zaten klaar voor de start van seizoen twee en hebben er dan ook meteen van genoten. In Nederland waren een aantal kijkers dan weer ontgoocheld in het tweede seizoen omdat Ferry er een minder grote rol in speelde. Dat zie ik eigenlijk als een compliment, want het wil zeggen dat er een groep gepassioneerde kijkers is.”


Internationaal karakter

In het derde seizoen is Ferry helemaal terug en moet hij zelfs samenwerken met Bob. Was het een uitdaging om dat te schrijven?

Nico Moolenaar: “Sowieso zou het voor vuurwerk zorgen, maar de grootste uitdaging was om het op een geloofwaardige manier te brengen. Ferry en Bob zijn gezworen vijanden en hun doelstellingen zijn helemaal verschillend, dus we moesten zorgen dat ze een heel goede reden hadden waarom ze niet anders konden dan samenwerken. Om dat zo waarachtig mogelijk te vertellen, hebben we in aflevering 1 onze tijd genomen. Er is een tijdelijke wapenstilstand, maar onderhuids voel je wel dat ze nog altijd elkaars bloed kunnen drinken. Conceptueel was de samenwerking een heel logische stap, maar de uitwerking ervan had wat voeten in de aarde. Ze mogen ook niet constant vechten, want het verhaal moet ook vooruit kunnen gaan. Ik denk dat we daarin een mooie middenweg hebben gevonden.”

We leren ook een nieuwe misdaadfamilie kennen, waardoor er een pak namen toegevoegd worden aan de cast. Was het moeilijk om acteurs te vinden die in het plaatje van de serie pasten?

Nico Moolenaar: “Nazmiye Oral, die Leyla speelt, hebben we in Nederland gevonden. Haar personage is zowel een moeder van twee kinderen als een drugsbaas, dus net als de andere personages heeft ze twee gezichten. We moesten een actrice vinden die beide gezichten goed tot uiting kan brengen. Haar man Serkan wordt gespeeld door Murat Seven, die we vonden in Duitsland. De drugswereld kent ook geen grenzen, dus het was logisch dat niet alle acteurs uit België kwamen. En als je de juiste acteurs hebt gevonden voor de rollen, is het een waar plezier om al die getalenteerde mensen aan het werk te zien.”

Opent het internationale succes van ‘Undercover’ voor jou ook deuren in het buitenland?

Nico Moolenaar: “Ik voel wel dat de reeks in het buitenland wat aandacht krijgt en dat de hele tv-wereld, onder andere door streamingplatformen, internationaler wordt. Ik zal binnenkort samenwerken met een Duitse producent en voer regelmatig gesprekken met Amerikaanse televisiemakers, maar ik ben momenteel ook heel gelukkig bij De Mensen. Ik heb niet per se de ambitie om naar het buitenland te gaan, maar wel om zo goed mogelijke projecten te maken in de beste omstandigheden. Grotere budgetten zijn leuk, maar ik wil ook plezier blijven maken. De Mensen houdt heel wat druk van me af waardoor ik samen met het schrijfteam en de regisseurs echt kan maken wat we willen.”

Dankzij jou is de carrière van Tom Waes in elk geval aan het uitbreiden over onze landsgrenzen.

Nico Moolenaar: “Ik denk dat Tom dat helemaal op eigen kracht doet. Ik zal niet ontkennen dat ‘Undercover’ in Nederland heel populair is en dat dat hem zeker helpt, maar ‘Reizen Waes’ gooit er ook heel hoge ogen. Als Tom niet zo getalenteerd was, dan zou hij daar niet zijn opgepikt. En het is mede door hem dat ik ‘Undercover’ kon maken, dus ik zie het als een mooie wisselwerking. We zijn alle twee heel blij met het resultaat.”

Hoe ziet de toekomst van ‘Undercover’ eruit? Zijn er al plannen voor een vierde seizoen of een nieuwe spin-off?

Nico Moolenaar: “Ik kan en mag daar nog niet veel over vertellen, maar ik nodig iedereen uit om naar het derde seizoen te kijken, want daarin zitten al heel wat antwoorden op die vragen verwerkt. Los daarvan is het een geweldig leuk universum om in te vertoeven. Ik schrijf graag over deze personages en ik heb nog niet het gevoel dat ik uitverteld ben. Maar het is nog te vroeg om daar verder uitspraken over te doen.”

Bekijk ‘Undercover’ op zondag om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Series

Bekijk alles
Top