Ontdek 'Un Monde' van Laura Wandel in de Proximus VOD-catalogus

Films | 'Un Monde', de debuutfilm van de Brusselse Laura Wandel, oogst lof voor de originele cameravoering, de intense vertolkingen van onervaren kindacteurs en het aangrijpende thema. Het schooldrama won al prijzen op de filmfestivals in Cannes en Londen, en werd genomineerd voor de Oscars van 2022. Je kan de film bekijken in de Proximus VOD catalogus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In amper 72 minuten blaast debuterend regisseur Laura Wandel met ‘Un Monde’ (Engelse titel: ‘Playground’) je helemaal van de sokken. Een intens drama over pesterijen op de speelplaats van de lagere school. We beleven het soms brutale schoolleven door de ogen van Nora, een meisje uit het eerste leerjaar, dat niet langer kan aanzien dat pesters haar grote broer Abel lastigvallen. Haar ouders willen dat Nora vertelt wat er allemaal gebeurt op school, maar haar broer heeft liefst van al dat zijn zusje zwijgt, want anders dreigt het zijn situatie alleen maar hachelijker te maken. Een beklemmend dilemma dat pijnlijk duidelijk aantoont in welke mate kinderen soms verscheurd geraken tussen praten of niet praten over hun problemen.

Authenticiteit

Naast het pakkende scenario, door Wandel zelf bedacht en neergepend, werd ook gekozen voor een fascinerende visuele stijl: van het eerste tot het laatste shot blijft de camera op de ooghoogte van het jonge meisje, en volgt haar in vaak lange, ononderbroken takes door de gangen van het schoolgebouw. In die zin is ‘Un Monde’ een erfgenaam van het verzamelde werk van de gebroeders Dardenne.

Ook de prestatie van debuterend hoofdactrice Maya Vanderbeque, amper 7 jaar oud bij de start van de opnames, springt in het oog. Alle jonge acteurs in de film hadden geen of nauwelijks ervaring met acteren. Wandel heeft die authenticiteit weten te behouden door hen voorafgaand aan de draaidagen nooit het scenario te laten lezen. Er werd gewerkt met tekeningen van de scenes die moesten opgenomen worden en een orthopedagoog hielp mee bij de begeleiding van de kinderen.

Als de ouders zien we Laura Verlinden (‘Le tout nouveau testament’, ‘Smaak van De Keyser’, ‘Image’) en Karim Leklou (‘Hippocrate’, ‘Le monde est à toi’) schitteren. Een Vlaamse en een Franstalige acteur, ook daarin schuilt voor de Brusselse Laura Wandel een boodschap: ze benadrukt er het universele thema mee en wilde de sfeer van onze hoofdstad vangen. Met Laurent Capelluto als Père Antoine zien we nog een bekend gezicht in een bijrol, hij speelde onder andere mee in ‘Into the night’, de eerste Belgische Netflix-productie ooit.

Op en top Belgisch

De debuutlangspeelfilm van de 37-jarige Wandel, die in 2014 al met de kortfilm ‘Les corps étrangers’ voor het filmfestival van Cannes geselecteerd werd, krijgt ondertussen overal lof toegezwaaid. In Cannes viel ‘Un Monde’ eerder dit jaar een minutenlange staande ovatie te beurt, op het filmfestival van Londen kreeg de film een prijs voor beste debuut en ook op het Filmfest Gent maakte de prent indruk. In die mate zelfs dat ‘Un Monde’ officieel naar voor geschoven werd als de Belgische inzending voor de Oscars in 2022, waar het jammer genoeg zonder prijs van terugkeerde. Maar het blijft hoe dan ook een ware triomf voor deze op en top Belgische film: geproduceerd door Dragon Films en Lunanime, tot stand gekomen in samenwerking met het VAF, Wallimage, VOO en BeTV en verdeeld door distributeur Lumière.

‘Un Monde’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Meer weten over 'Into the night'? Lees deze artikels:
- Into The Night: van boek naar serie (proximus.be)
- Belgen in de internationale media: 'Into the Night' (proximus.be)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top