Into The Night: van boek naar serie

Verheugd, dat waren we allemaal, toen de eerste, echte Belgische Netflixreeks gelanceerd werd. 'Into The Night' zit nu aan het tweede seizoen. Losjes gebaseerd op de roman ‘The Old Axolotl’ van de Poolse auteur Jacek Dukaj. Maar waar verschilt de reeks nu met de roman, en waar komt ze overeen?

Enkel de premisse? 

We kunnen kort zijn over de overeenkomsten: scenarist Jason George raakte in de ban van de online novelle van Dukaj, maar hield er nagenoeg niets van over. Wat wel? Dat de mensheid gedoemd is om uit te sterven. Net zoals in ‘Into The Night’ heeft de wereld af te rekenen met een apocalyps. In ‘The Old Axolotl’ krijgt de aarde te maken met een onverklaarbare catastrofe (a neutron wave) die – met uitzondering van een handvol mensen – iedereen binnen de 24 uur doodt. Enkel computers, het internet en elektronische apparaten overleven. De overlevende mensen vinden een manier om hun bewustzijn via een oud-spelplatform naar de nog bestaande hardware up te loaden, en zo verder te leven. 

Overeenkomst? 

Met wat goede wil – of gewoon je fantasie – kun je stellen dat George het uitgangspunt verwerkt heeft naar ‘de overlevers loaden zich up in een vliegtuig’ en proberen op die manier aan hun onfortuinlijke lot te ontsnappen, door de opkomende zon (de catastrophe) steeds voor te blijven. De zon als killer, het is eens wat anders. 

Thema

Qua thema komt het boek wel overeen met de serie: hoe gaan we als maatschappij om met catastrofes en hoe ver gaan we om ons leven te vrijwaren van de ondergang? Met de coronapandemie in het achterhoofd schurkt de serie – en het boek – dicht tegen de realiteit aan. En kunnen we ons meteen ook de vraag stellen: stel dat de pandemie de wereldbevolking herleidt tot een paar duizend mensen, gaan we dan richting ‘The Old Axolotl?’ Misschien voer voor een nieuwe dystopische reeks? 

Uitgangspunt 

In een gesprek op Reddit, waar Jason George in dialoog ging met fans, had hij het volgende te vertellen: “Elke auteur benadert gelijk welk onderwerp vanuit een andere invalshoek. Wat mij zo interesseerde, was de interactie tussen volkomen vreemden, wanneer ze in een stressvolle situatie als die in ‘Into The Night’ terechtkwamen. Vanuit die ene vraag ontwikkelden zich de verschillende verhaallijnen.

Ontdek het eerste en tweede seizoen van ‘Into The Night’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Series

Bekijk alles
Top