‘De Columbus’: Loslaten met Charlotte Adigéry

Loslaten was het sleutelwoord van de recentste aflevering van ‘De Columbus’, aan haar tatoeages te zien ook meteen het levensmotto van copiloot Charlotte Adigéry. De Noordpool bereiken bleek vrij hoog gegrepen, maar de weg erheen bleek al even mooi.

Voor een keertje bepaalde niet de “sjiekenbak” de bestemming van de reis, maar wel wensen van de gast op de Columbus. Charlotte Adigéry is een Gentse zangeres en, zoals Wim al snel opmerkt, een toekomstige moeder. Daarmee heeft de aflevering meteen een primeur te pakken: voor het eerst reizen er technisch gezien drie personen in de Columbus.
 
Charlotte vertrouwt Wim – en met hem de kijkers – toe dat het kindje eigenlijk niet echt gepland was. Ze schoof haar kinderwens altijd enkele jaren voor zich uit en zeker nu wilde ze eerst haar eerste album uitbrengen om te zien of ze een stabiele toekomst tegemoet ging in de muziekwereld. Maar het lot besliste anders: op de dag dat Charlotte haar platencontract tekende, ontdekte ze dat ze zwanger was. Hopelijk heeft Wim genoeg alcoholvrije aperitiefjes voorzien.

Onthaast en ontketend

Op een steiger in het zuiden van Zweden, terwijl Charlotte en Wim in de regen uitkijken over de grijze, uitgestrekte zee, zegt Charlotte dat ze nu eindelijk het gevoel heeft dat ze uit de lockdown is. Net voor de pandemie toesloeg, toerde ze nog door de VS en Canada, dus de rust die met de lockdown gepaard ging, was eigenlijk wel welkom. Ze had deugd van de vertraging, maar nu, door hier te staan, merkt ze toch weer wat ze moest missen. “Ontketend”, voelt ze zich.
 
Terwijl Wim en Charlotte richting de noordpool navigeren – eigenlijk hebben ze alleen het kompas nodig! – opent Charlotte haar hart over haar opvoeding en hoe ze hoopt een even natuurlijke en enthousiaste mama te worden als haar eigen moeder. Haar vader was niet vaak in de buurt, maar probeerde die verloren tijd later wel in te halen. Nu hij na een jaar worstelen met alzheimer niet lijkt te beseffen dat Charlotte een kindje verwacht, doet dat zichtbaar pijn.

Gewoon praten

Naar goede gewoonte volgen Wim en zijn gast hun neus op weg naar hun bestemming. In een klein kerkje worden enkele noten ‘Ave Maria’ gezongen en ook met een “snotvalling” klinken die zeer aardig bij Charlotte. In een kleine vuurtoren ontdekken ze gastenkamers. In een haventje danst Charlotte een wals met de havenmeester en op een strandje speuren ze naar zeehonden. Of waren het toch steenhonden? Want de diertjes lagen toch verdacht stil.
 
Charlotte en Wim gaan in gesprek over hoe het is om niet blank te zijn in België, en over hoe we allemaal iets meer naar elkaar toe kunnen groeien. “Gewoon praten, zoals nu, werkt”, zegt Charlotte, die jammer genoeg al vaak met racisme af moest rekenen. Mediteren helpt haar in moeilijke periodes loslaten. En dat is ook waarom ze naar de Noordpool wil, als meditatie-retreat. Uiteraard volgde een meditatiesessie met Wim, die vorige week nog danste met Jan Kooijman en dus alweer zijn lichaam iets beter leerde kennen.

Bekijk ‘De Columbus’ op zondag om 20u op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Lees hier meer over de andere reisgasten Helmut Lotti & Jan Kooijman:

Wim Lybaert ontdekt de vrolijke kant van Helmut Lotti in 'De Columbus'
'De Columbus': Wim Lybaert danst er op los met de Nederlandse Jan Kooijman

Films

Bekijk alles
Top