Vandaag in de muziekgeschiedenis: de rellen waarna rockmuziek verbannen werd

Muziek | Dag op dag 50 jaar geleden braken er grote rellen uit op een optreden van de Britse rockgroep Jethro Tull in het pittoreske Red Rocks Amfitheater. De situatie liep zozeer uit de hand dat rockgroepen vijf jaar lang niet welkom waren op het openluchtpodium in de Rocky Mountains. Dit is het verhaal van die zware rellen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jethro Tull was in 1971, naast giganten als Led Zeppelin en The Who, een van de grootste rockgroepen ter wereld. Ze hadden net hun album ‘Aqualung’ uitgebracht, waarmee de groep rond de Schotse frontman Ian Anderson hun unieke progrockgeluid met invloeden uit blues en folk definieerden en ze definitief doorbraken in de Verenigde Staten.
 
Op 10 juni 1971 zou de groep optreden in het amfitheater van Red Rocks in Denver, diep in de Rocky Mountains. In het theater dat in de zandstenen rotsen gebouw is, werden al sinds 1941 concerten en filmvertoningen van elk alooi getoond. In 1964 stonden de Beatles er en in 1968 was het aan Jimi Hendrickx. In 1983 speelde U2 er een legendarische set (die onder de naam ‘Under a Blood Red Sky’ nog steeds te vinden is) en namen ze de videoclip voor ‘Sunday Bloody Sunday’ op. Maar dat optreden kwam er bijna niet, want na het optreden van Jethro Tull in 1971 waren rockgroepen er niet meer welkom.
 
Het optreden was hopeloos uitverkocht, maar zo’n duizend fans van Jethro Tull kwamen zonder ticket opdagen in de hoop dat ze een glimp van de de groep konden opvangen, het concert op afstand konden beluisteren of toch nog binnen zouden kunnen glippen. De lokale politie van Denver, die er amper op voorzien was om zo’n mensenmassa onder controle te houden, kreeg de taak om de fans zonder tickets buiten te houden.
 
Tijdens het voorprogramma begon het fout te lopen. Enkele fans probeerden het amfitheater te bestormen en de politie gebruikte brute kracht om hen buiten te houden. De ongeveer 9.000 betalende concertgangers waren ondertussen niet zo opgezet met het voorprogramma en jouwden de folkzanger van het podium. Achter hen zagen ze lichtflitsen en hoorden ze dat er commotie ontstond. Ineens zagen ze hoe een wolk van traangas over de tribunes rolde richting het podium.

Toch nog muziek

De politie had het traangas ingezet om de aanstormende fans tegen te houden. De situatie was ontspoord tot een echte rel. Concertcrashers en politiemedewerkers raakten gewond en een politiewagen werd in brand gestoken. Toen ook de massa in de tribunes het traangas over zich heen kreeg, werd het er niet bepaald beter op.
 
Ook de bandleden hadden in de gaten dat er iets aan de hand was met de security in het amfitheater. Ze probeerden bij het podium te geraken om te zien wat er aan de hand was, maar de politie hield hen tegen. Uiteindelijk raakten ze toch in het amfitheater, waar hen gezegd werd dat het optreden afgezegd was. Maar Ian Anderson klom op het podium en maande het publiek aan tot kalmte. Hij speelde eerst wat akoestische nummertjes en zodra de hele band op het podium stond, begreep het publiek dat ze muziek zouden horen en werd het stilaan weer rustig.
 
“We speelden onze show, maar het traangas bleef maar komen”, vertelde Anderson later. “Kleine kinderen werden vanuit het publiek aan ons gegeven zodat ze achteraan op het podium op adem konden komen.” Uiteindelijk bedaarde het publiek in de tribunes en werd het nog een mooi concert, ondanks alles.
 
Maar de organisatie achter het Red Rocks Amfitheater en de politie waren niet bepaald opgezet. 28 personen, waaronder 4 politiemannen, moesten naar het ziekenhuis en nog eens tientallen personen hadden ter plaatse verzorging nodig. Twintig relschoppers werden gearresteerd en hoewel de band erin slaagde om het publiek te kalmeren door op te treden, werd de schuld in de schoenen van de rockmuziek geschoven. Rockgroepen werden verbannen uit het amfitheater. Maar vijf jaar later stapte een boeker met succes naar de rechtbank om de ballingschap op te heffen. In 2008 en in 2011 keerden zelfs Anderson en Jethro Tull er terug.
 
Meer van deze reeks? Lees hier over de dag dat Justin Timberlake ‘Can’t Stop the Feeling!’ zong op Eurovisie en de doorbraak van Elton John.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top