De dag dat Justin Timberlake ‘Can’t Stop the Feeling!’ zong op het Eurovisie Songfestival

Op 14 mei 2016 had Justin Timberlake de eer om op het Eurovisiepodium op te treden. Dat was een grote primeur in de geschiedenis van de wedstrijd, die nog nooit een niet-Europese ster als gast had uitgenodigd. De Amerikaanse zanger liet de Europeanen dansen met een uitzonderlijke show en een gloednieuw nummer.

Een Amerikaan op Eurovisie! Een nooit gezien fenomeen in de geschiedenis van het Songfestival. In 2016 besloten de organisatoren van de wedstrijd voor vernieuwing te zorgen door een internationale beroemdheid, die geen kandidaat was, uit te nodigen om op het podium op te treden. Bovendien werd de ster gekozen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, vermoedelijk om geen van de deelnemende landen te bevoordelen.
 
Justin Timberlake trad op tijdens de pauze. Hij begon met zijn hit 'Rock Your Body', voordat hij het gloednieuwe nummer 'Can't Stop the Feeling!’ op het publiek losliet. Met een koor, een mini-orkest, choreografie en lichten zette de zanger een show neer die het publiek in vuur en vlam zette in de Ericsson Globe in Stockholm.

Uitzonderlijk veel kijkers

Eurovisie, dat in 1956 werd opgericht, is een van de oudste televisieprogramma's ter wereld. Ter gelegenheid van haar 60-jarig bestaan heeft de wedstrijd de tradities opgeschud om zichzelf te vernieuwen en ongetwijfeld te proberen een deel van haar publiek terug te winnen. Tegen het einde van de jaren 2010 liepen de kijkcijfers namelijk terug, met iets meer dan 100 miljoen kijkers wereldwijd. De 2016-editie met Justin Timberlake maakte daar verandering in met meer dan 200 miljoen kijkers.
 
Maar Eurovisie is niet alleen populair bij Europeanen. De wedstrijd wordt rechtstreeks uitgezonden naar andere landen, waaronder Zuid-Afrika, Australië, Canada, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en China. Misschien was het om dit publiek aan te spreken dat de wedstrijd een beroep deed op een internationale ster.

Madonna was minder geliefd

Na zijn optreden werd de single 'Can't Stop the Feeling!' een groot succes. Het werd zelfs de soundtrack van ‘Trolls’, de animatiefilm waarin Timberlake zijn stem verleent aan een van de hoofdpersonages.
 
In 2019 werd een andere, nog beroemdere artiest uitgenodigd voor Eurovisie: Madonna. Haar optreden viel minder in de smaak. Enerzijds omdat haar zang- en dansprestaties ondermaats waren, en anderzijds omdat er opgeroepen was tot een boycot van deze in Israël georganiseerde editie.
 
Na de afgelasting in 2020 vindt de 65e editie van Eurovisie over een paar dagen plaats in Rotterdam. De halve finales gaan door op 18 en 20 mei, en de grote finale kan je volgen op 22 mei. België zal vertegenwoordigd worden door Hooverphonic.
 
Zin om Justin Timberlake te zien in ‘Trolls’? De film is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Muziek

Bekijk alles
Top