This day in music History: Elton John breekt door met zijn gelijknamige album

Vandaag is het dag op dag 51 jaar geleden dat Elton John zijn album met dezelfde naam uitbracht. Zijn tweede plaat betekende niet alleen de doorbraak voor de 'Rocket Man', maar gaf het publiek ook mooie ballads als 'Your Song' en rocknummers als 'Take Me to the Pilot'. Proximus Pickx focust vandaag op 'Your Song' en hoe het nummer tot stand kwam.

Aan moeders keukentafel

'Your Song' is een van de vele vruchtbare samenwerkingen tussen Elton John, die de muziek schreef, en tekstschrijver Bernie Taupin. De twee werken zo innig samen dat Elton bij veel van zijn concerten erop staat om Taupin uitvoerig te bedanken voor zijn werk. "Zonder hem zou mijn muziek niet bestaan", klinkt het meer dan eens uit de mond van de rocklegende.
 
Dit nummer ontstond evenwel in 1967, toen Taupin amper 17 jaar was. "Ik schreef de tekst in sneltempo aan de keukentafel van Eltons moeder in haar appartement in Northwood Hills, vlakbij Londen. Ik gebruikte daarvoor een bijzonder morsig stukje papier, herinner ik me", verklaart Taupin aan The Independent. "Elton schreef dezelfde dag nog de muziek. Vervolgens werkten we verder aan de piano, waar we het nummer voor het eerst brachten."
 
Elton John was naar eigen zeggen razend enthousiast over de tekst toen hij het voor het eerst onder ogen kreeg. "Ik zat aan de piano en bekeek de tekst eens goed en dacht 'Mijn God, dit is zo'n mooie tekst, dit kan ik niet verknoeien! Na 20 minuten had ik de melodie op papier en riep ik Bernie, toen wisten we dat we een hit hadden."
 

Geluk

In de tekst van 'Your Song' beschrijft Taupin hoe hij een prille liefde ervoer. "Volgens mij heeft dit nummer een van de meest naïeve en kinderlijke liedjesteksten van de muziekgeschiedenis", aldus Taupin in een interview uit 1989. "Dat 'Your Song' nog steeds een succes is, komt omdat de woorden waarachtig en authentiek zijn."
 
Dat het nummer is uitgekomen, is overigens te danken aan een bewakingsagent van de studio's van muziekproducent Dick James, waar Bernie Taupin en Elton John destijds als liedjesschrijvers werkten. "Het kostte veel moeite om het nummer op te nemen. We namen 's nachts regelmatig nummers op in James' studio's, tot een bewaker van de studio ons opmerkte en Dick James inlichtte. Eerst was hij kwaad, maar toen Dick ons werk hoorde, was hij onder de indruk en gaf hij ons een platendeal", herinnert Taupin zich.

Veel lof

Hoewel het nummer in Groot-Brittannië is opgenomen, werd het eerst een groot succes in de Verenigde Staten. Wellicht is dat te danken aan een aantal fel gesmaakte optredens die Elton John begin jaren 70 gaf in de legendarische nachtclub The Troubadour in Los Angeles.
 
Een van de grootste fans van 'Your Song' was niemand minder dan ex-Beatle John Lennon. "Er was iets aan zijn manier van zingen dat beter klonk dan alles wat tot dan toe uit Groot-Brittannië kwam", aldus de zanger. Naar eigen zeggen was Lennon geïnspireerd door de eenvoudige opzet van Elton Johns nummer en schreef hij in hetzelfde jaar 'Imagine', dat eveneens een eenvoudig arrangement van piano en zang heeft.
 
De succes rond het nummer werd in 2001 nieuw leven ingeblazen dankzij de populaire cover van Ewan McGregor in de musicalfilm 'Moulin Rouge'. Later zou 'Your Song' nog regelmatig gespeeld worden, onder meer in 2018 op het huwelijk van de Britse prins Harry met actrice Meghan Markle. Er zijn talloze covers van dit nummer verschenen, onder meer door Ellie Goulding, Lady Gaga en Rod Stewart.
 
Bekijk hier hoe Elton John door de jaren heen het nummer heeft opgevoerd:
 

Muziek

Bekijk alles
Top