9: “Daar is ‘m! Daar is ‘m!” Georges Grün kopt de Belgen in extremis naar het WK van 1986 in Mexico

Sport | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. Er zijn van die momenten die je als sportliefhebber nooit zal vergeten. De geschiedenis van het Belgische voetbal staat bol van fases die in het collectieve geheugen gegrift zijn. Zo ook de goal van Georges Grün op 13 november 1985. Op een koude, ijzige avond in Rotterdam besliste hij de Derby der Lage Landen met een rake kopbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is ondertussen meer dan 35 jaar geleden dat Nederland en België een heus titanenduel uitvochten in de Kuip van Rotterdam. De inzet was een ticket richting het WK van 1986 in Mexico. De heenmatch in Brussel eindigde op een 1-0-zege voor de Belgen. Het werd een tumultueuze partij waarin Frank Vercauteren een hoofdrol speelde. Zo smeerde hij Wim Kieft een rode kaart aan en scoorde hij ook de enige treffer in de partij.

Met geslepen messen ontving Oranje onze Rode Duivels in de Rotterdamse Kuip. Het stadion zat afgeladen vol voor de 115de Derby der Lage Landen, ook al vroor het de stenen uit de grond. Het was zo koud dat sommige spelers zelfs lange kousen droegen. Journalisten rilden op de perstribune.

De gok van Beenhakker

In de eerste helft beten de Nederlanders hun tanden stuk op de stugge organisatie van de Belgen. De Rode Duivels hadden zelfs de betere kansen, maar een uitstekend keepende Hans van Breukelen hield de 0-0 op het bord.

Aan de rust bracht Nederlands bondscoach Leo Beenhakker zijn geheim wapen in: John van Loen, een boomlange spits die toen voor FC Utrecht speelde. Het was een stevige gok van Beenhakker, vermits hij met Michel van de Korput een verdediger slachtofferde voor een extra aanvaller.

De Belgische bondscoach Guy Thys had het gevaar meteen in de smiezen. Hij bracht de talentvolle Anderlecht-verdediger Georges Grün in de ploeg om Van Loen te schaduwen. Maar de zet van Beenhakker zou goed uitdraaien. Met Van Loen als bliksemafleider snelde Nederland naar een 2-0 dankzij goals van Peter Houtman en Rob de Wit. Er werd door het Oranjelegioen gezongen alsof de zege binnen was. “We gaan naar Mexico”, rolde er over de tribunes. Nederland zag zichzelf eindelijk nog eens op een groot toernooi, want in de jaren 80 had Oranje het moeilijk om het succes van het decennium daarvoor te evenaren.

Danke Georges

De 2-0 voor Nederland viel een kwartier voor affluiten. De Belgen hadden nog 15 minuten om één goal te scoren. De Rode Duivels drukten dan ook door voor de aansluitingstreffer die een ticket voor Mexico zou opleveren, maar Nederland-goalie Van Breukelen hield zijn ploeg lange tijd overeind.

Tot de 85ste minuut. Dan zou de Nederlandse defensie toch één keer afgestraft worden voor het consequent slecht verdedigen. Eric Gerets zette voor, uitgerekend Georges Grün kopte binnen. Wat volgde, was een ongeziene Belgische ontlading. Het ontlokte de legendarische tv-commentator Rik De Saedeleer de woorden 'Daar is 'm! Daar is 'm! Ik weet zelfs niet wie het is, maar we zijn alweer op weg naar Mexico! Het is Georges Grün! Danke Georges."

Nederland was niet meer bij monde om nog te reageren. Ondanks een 2-1-verlies mochten de Belgen hun vlucht naar Mexico boeken. Nederlands bondscoach Beenhakker droop eenzaam en alleen af door de catacomben van de Kuip. Het doelpunt van Grün zou later via een verkiezing van Sport/Voetbalmagazine verkozen worden tot meest mythische goal ooit voor de Rode Duivels.

Geniet nog eens rustig na van één van dé gloriemomenten uit de Belgische voetbalhistorie.



Meer kippenvelmomenten?
 
  

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top