De herfstperiode inluiden met Earth, Wind & Fire

Vier weken lang gaat Proximus Pickx op zoek naar die typische september sound. Vaak een eerder mistroostig gevoel, want de negende maand van het jaar betekent het einde van de zomer en de start van een nieuw schooljaar. Deze week ligt de focus op 'September' van Earth, Wind & Fire.

Ach, september. Het is de maand waarin we met weemoed terugdenken aan de afgelopen zomer. Het mooie, warme weer verdwijnt stelselmatig, met enige melancholie denken we terug aan de laatste zonnestralen op ons snoetje. Het zijn die nostalgische gedachten die in 1978 tot een wereldhit geleid hebben. Toen bracht Earth, Wind & Fire het nummer 'September' uit. De band wist met onmiddellijk ingang voor kleur te zorgen tijdens de steeds meer vergrijzende dagen.

Het nummer begint met de zin “Do you remember the 21st night of September?”, oftewel “Herinner jij je de nacht nog van 21 september?”. Het lijkt niet toevallig dat deze datum werd gekozen. De 21ste september markeert namelijk het einde van de zomerperiode en luidt het herfstseizoen in. Al gaf Allee Willis, die het nummer schreef, later toe dat de datum niet specifiek daarom werd gekozen. “We kozen de 21ste september omdat het gewoon goed klonk bij het zingen”, aldus Willis.

De hit bestormde de R&B-lijsten van de Verenigde Staten. In de Billboard Hot 100 werd een achtste plaats de hoogste notering.

Inspiratie voor films

Het nummer werd nadien tal van keren gecoverd en geremixed. Ook in heel wat van films zal 'September' te horen zijn. Denken we maar aan 'Intouchables', 'Babel', 'Night at the museum', 'Trolls' en recent nog 'Polar'. Het nummer inspireerde ook de titel van de Amerikaanse film 'Dancing in September' van Reggie Rock Bythewood in 2000.

De stad Los Angeles wist later over te gaan tot een leuke, ludieke actie. Zo wist de stad 21 september uit te roepen tot Earth, Wind & Fire-dag.

(Her)lees ook de vorige afleveringen in onze rubriek September Songs over 'Wake Me Up When September Ends' van Green Day, en 'September Song' van JP Cooper.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?