Nostalgie troef in JP Coopers September Song

Vier weken lang gaat Proximus Pickx op zoek naar die typische september sound. Vaak een eerder mistroostig gevoel, want de negende maand van het jaar betekent het einde van de zomer en de start van een nieuw schooljaar. Deze week viel onze blik op 'September Song' van JP Cooper.

Net als 'Wake Me Up When September Ends' van Green Day, verhaalt 'September Song' een gevoel van leegte en verlies. In dit geval beschrijft de Engelse singer-songwriter JP Cooper het nostalgische gevoel dat iedereen onder ons wel eens is overvallen wanneer hij/zij vol weemoed terugdenkt aan zijn/haar eerste prille romance.

In dit specifieke geval vraagt een volwassen persoon zich af hoe het met zijn jeugdliefde zou zijn. Ook al beseft hij diep vanbinnen dat hij, indien hij haar op straat zou tegenkomen, haar waarschijnlijk niet eens zou herkennen: "'Cause if we met we'd be strangers / You and I."

Onschuldige, prille liefde

In tegenstelling tot de meeste adolescenten kijkt het hoofdpersonage in de song uit naar de maand september, wanneer ook in het Verenigd Koninkrijk het schooljaar opnieuw aftrapt. De hele zomer lang heeft hij namelijk zijn geliefde moeten missen, vandaar "You were my September Song, summer lasted too long". Al kan je die zinnen natuurlijk ook metaforisch interpreteren, waarbij een ouder wordende man zich in de herfst van zijn leven afvraagt wat er van zijn prille tienerromance is geworden.

JP Cooper zelf verklaarde over het nummer dat het een "nostalgische terugblik is van een volwassene die zeemzoet mijmert over hoe simpel het leven in zijn jeugd was." Een gevoel dat velen onder ons waarschijnlijk niet vreemd is?

(Her)lees ook de vorige aflevering in onze rubriek September Songs over 'Wake Me Up When September Ends' van Green Day.

Muziek

Bekijk alles
Top