Zo klinkt september: Green Day wil gewekt worden als de maand eindigt

De maand september luidt het einde van de zomer in (en voor het sommigen het begin van een nieuw schooljaar), en gaat daarom vaak gepaard met een mistroostig gevoel. Proximus Pickx bundelde de meest iconische songs over de negende maand van het jaar. Deze week: ‘Wake Me Up When September Ends’ van Green Day.

De leadzanger van Green Day, Billie Joe Armstrong, schreef ‘Wake Me Up When September Ends’ over zijn vader, die op 1 september 1982 overleed aan kanker – toen Billie 10 jaar oud was. Op de begrafenis van zijn vader liet Billie de tranen vloeien, stormde naar huis en sloot zichzelf op in zijn kamer. Toen zijn moeder thuiskwam en op zijn kamerdeur klopte, sprak Billie tot zijn mama: “Maak me wakker als september eindigt.”
 
In het lied schuilen de gevoelens van Billie voor zijn vader, maar de song gaat dieper dan dat. De meeste Amerikanen – en een groot deel van de wereld – associëren de maand september met de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Toen verloren duizenden mensen hun geliefde. Het lied, dat trouwens als nummer 11 op het album ‘American Idiot’ prijkt, gaat dan ook meer algemeen over de pijn die voelbaar is bij het verlies van een dierbare.

Wijsheid en aanvaarding

Daarnaast gaat het lied ook over wijsheid en aanvaarding. "Drenched in my pain again / Becoming who we are", zingt Billie, over het besef dat alle leed die we op ons levenspad doormaken, ons sterker maken en onze persoonlijkheid vormen.
 
De zin "Seven years has gone so fast" verwijst naar Sweet Children, de band van Billie Joe Armstrong en Mike Dirnt die later omgedoopt zou worden tot Green Day. Die groep werd zeven jaar na de dood van Armstrongs vader opgericht. De frase "Twenty years has gone so fast" refereert dan weer aan de tijd die verstreken is sinds het overlijden van zijn vader tot het moment dat hij deze song op papier zette.
 
Fun fact: de muziekclip die bij het lied hoort is geregisseerd door Samuel Bayer, die ook Nirvana’s clip voor ‘Smells Like Teen Spirit’ regisseerde.
 

Muziek

Bekijk alles
Top