Deze voetballers belandden na hun carrière in de armoede

Sport | In het moderne voetbal kan je tegenwoordig een ferme zak geld verdienen met je prestaties. Tijdens hun loopbaan vergaren heel wat voetballers tonnen aan geld wat niet altijd eenvoudig te managen valt. Verslavingen, slechte investeringen, etc. Ook topvoetballers kunnen na hun carrière in de armoede belanden. Enkele voorbeelden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is intussen acht jaar geleden dat de voetbalwereld afscheid nam van de Nigeriaanse voetballegende Rashidi Yekini. De man overleed op amper 48-jarige leeftijd na een slepende ziekte. Voor zijn dood excelleerde hij vooral in het shirt van Nigeria, zo maakte hij in 1994 de eerste Nigeriaanse WK-goal ooit. Na zijn carrière maakt hij de ene slechte keuze na de andere. Door ziekte sterft de man in doffe ellende.

Zegt de naam Yekini je weinig, dan zal er bij George Best misschien een belletje rinkelen. De legendarische Noord-Ierse spits van Manchester United had alles om een grote carrière uit te bouwen. Zijn grote liefde voor gokken, dure wagens, vrouwen en alcohol zou hem duur komen te staan. Zelf reageerde hij nogal laconiek op zijn levensstijl: "Ik heb een boel geld uitgegeven aan drank, vrouwen en snelle auto's. De rest heb ik verbrast." In 2005 leidden enkele infecties, onder meer aan zijn nieren, tot zijn dood.

Het Britse voetbal is overigens wel vertrouwd met probleemgevallen. Het verhaal van Paul Gascoigne bijvoorbeeld kan je hier teruglezen.

In de cel door vals paspoort

Met Ronaldinho hebben we een recenter voorbeeld van voetballers die aan lager wal geraken na hun carrière. In 2018 verscheen nog het bericht dat Ronaldinho amper 6 euro had staan op zijn bankrekening. Een jaar later verloor hij 57 eigendommen na diverse belastingen en boetes niet betaald te hebben. Dit jaar nog belandde hij in een cel in Paraguay omdat hij het land was binnen geraakt met een vals paspoort.

Ook de ex-voetballers Emmanuel Eboué en Christian Vieri wisten geen zakelijke successen te boeken na hun succesvolle voetballoopbaan. Eboué, ooit nog actief als verdediger bij SK Beveren, verloor een pak van zijn financiële middelen na een vechtscheiding. Vieri tot slot investeerde zijn verdiende miljoenen in een vastgoedbedrijf dat later failliet ging, maar verloor tevens veel geld aan scheidingen en een gokverslaving.

Betrokken bij gewapende overval

Gokverslavingen blijken schering en inslag te zijn in de voetbalwereld. Niet enkel in het buitenland zijn de voorbeelden legio, maar ook in ons land kennen we enkele cases. Zo beleefde Luc Nilis donkere jaren na zijn profcarrière. Geplaagd door gokverslavingen kwam hij financieel in de problemen en trok zijn vrouw bij hem weg.

Ook ex-Rode Duivel Gilbert Bodart maakte na zijn carrière niet echt de beste keuzes. In 2008 werd hij nog opgepakt omdat hij enig aandeel had bij een overval op de Grotten van Han. Ook kwam later aan het licht dat hij betrokken was geraakt bij een zaak van valsmunterij bij Wevelgem City, een toenmalige vierdeklasser waar hij ooit als coach actief was. Tegenwoordig zou Bodart werken als stukadoor.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top