5 weetjes over George Best

George Best, die op vrijdag 22 mei 74 kaarsjes had moeten uitblazen, wordt gezien als een van de beste aanvallers die het voetbal ooit heeft gekend. Naast zijn onmiskenbare torinstinct wordt de Noord-Ier in het voetbalwereldje ook vooral herinnerd omwille van zijn persoonlijkheid. Proximus Pickx schotelt jou 5 anekdotes voor over de legende van Manchester United.

1. De jonge Best vindt de Red Devils maar te minnetjes

Nadat hij door Bob Bishop, de scout van Manchester United, opgemerkt wordt in zijn geboortestad Belfast, krijgt de 15-jarige Best een uitnodiging in de bus om een week op proef te komen op Old Trafford. Na één dag heeft de jonge Noord-Ier echter genoeg gezien en keert hij terug huiswaarts. Het is uiteindelijk zijn vader die de club en coach Matt Busby opbelt om zich te verontschuldigen voor het gedrag van zijn zoon. De plooien worden glad gestreken en George Best groeit uit tot een Manchester United-icoon.

2. De vijfde Beatle

Best is de eerste voetballer die het aureool van popster bereikt. Dit heeft hij te danken aan zijn kapsel, maar ook aan zijn engelengezicht en zijn escapades. Elke week bereiken meer dan 10.000 brieven het secretariaat van Old Trafford, stuk voor stuk gericht aan Georgie Boy. In 1968 betrad een supporter zelfs het veld om met een mes een lok af te snijden. Gelukkig werd de gek tijdig tegengehouden.

3. Een knoert van een alcoholverslaving

De appel valt niet ver van de boom. De voorliefde van zijn moeder voor alcohol speelt een grote rol in de meest beruchte slechte gewoonte van George Best. Terwijl zijn bekendheid alsmaar grotere proporties aanneemt, nemen ook de excessen toe. Alcoholmisbruik, escapades naar het casino, feestjes en weigeringen om te trainen worden alsmaar gebruikelijker. De aanvaller kondigt op amper 26-jarige leeftijd zelfs zijn afscheid aan, omdat hij niet akkoord gaat met de richtlijnen van zijn trainer Frank O'Farrell. Gelukkig keert hij al gauw op zijn stappen terug.

4. Mythische oneliners

George Best stond tevens bekend om zijn fameuze oneliners. Zowel over zijn fratsen ("In 1969 stopte ik met vrouwen en alcohol. Het waren de zwaarste 20 minuten van mijn leven") als over andere voetballers, zoals Paul Gascoigne ("Ik heb ooit eens gezegd dat het IQ van Gazza kleiner was dan zijn rugnummer, waarop hij me vroeg: 'Wat betekent IQ?'"), Best stond steevast paraat om over vanalles en nog wat zijn mening te verkondigen.

5. George Best luchthaven

De Gouden Bal van 1968 en beste Manchester United-speler van de afgelopen eeuw staat natuurlijk ook in het geheugen gegrift omwille van zijn verbluffende sportieve prestaties die de Red Devils naar ongekende hoogtes stuwden. Noord-Ierland is steevast trots geweest op zijn poulain en doopte in 2006 de Belfast City Airport om naar George Best Belfast City Airport, ter ere van de mythische doelschutter.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?