One day, one goal: Peter Schmeichel behoudt Uniteds ongeslagen status

Sport | Doelpunten worden doorgaans gescoord door veldspelers. Als die echter onmondig blijken, staan sommige keepers op om hun ploeg een doelpunt te verschaffen. Zo ook de Deense legende Peter Schmeichel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Manchester United vat het seizoen 1995-1996 aan met de later zo vermaarde 'Class of 92', met onder meer David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs en Nicky Butt. Voeg daar nog meer ervaren krachten als woelwater Eric Cantona, Roy Keane en doelman Peter Schmeichel aan toe en je weet dat Alex Ferguson dat jaar over een perfect uitgebalanceerde kern kan beschikken.

Schmeichel wordt door Sir Alex reeds in 1991 naar Old Trafford gehaald. De Deense reus heeft indruk gemaakt met zijn prestaties in eigen land bij Hvidovre en Brøndby en zal in 1992 ook de sleutelpion worden in het Deense team dat enigzins verrassend met de Europese titel aan de haal gaat. Schmeichels voornaamste kwaliteiten: uitstekende reflexen, grote grijparmen en ... zijn scorend vermogen.

Schmeichel redt Uniteds ongeslagen status

Dat de Red Devils hun geschorste superster Cantona in het begin van het seizoen ter dege missen, zal pijnlijk duidelijk worden in de dubbele confontatie met het nietige Rotor Volgograd in de eerste ronde van de UEFA Cup in september 1995. Na een scoreloze draw in de heenmatch is alles te herdoen op Old Trafford op 27 september.

Tot verbazing van Jan en allemaan staan de Russen van de stad aan de Volga na 24 minuten al op een 2-0 voorsprong, dankzij goals van de Kazak Vladimir Nidergaus en Oleg Veretennikov, tot op de dag van vandaag de topschutter aller tijden in de Russische competitie. United trekt daarna als een bezetene op zoek naar de 3 goals die nodig zijn om het laken alsnog naar zich toe te trekken. Ondanks een ware belegering van het vijandige doel - maar liefst 18(!) doelpogingen - vindt enkel Paul Scholes de weg naar doel. Van onmondigheid gesproken.

In de laatste minuten beslist Peter Schmeichel dan maar om zijn positie in de doelmond in te ruilen voor die in de vijandige box. De Deen, misschien wel de beste keeper van zijn generatie, had bij teams uit zijn thuisland al de smaak van het scoren te pakken. Een verre uittrap van de vader van Leicester-keeper Kasper Schmeichel leidt tot een corner, waarna The Big Dane mee naar voor trekt. De afvallende bal na een eerste corner van Ryan Giggs wordt nog net voor de neus van het United-boegbeeld weggewerkt. Maar op de tweede corner is het wel raak. De Deense reus torent boven iedereen uit en verschalkt van dichtbij de Russische doelman. Het negende doelpunt van de Deense rots in de branding zorgt opnieuw voor geloof bij de Mancunians, maar de 2-2 blijft op het bord en de troepen van Alex Ferguson worden roemloos uitgeschakeld in de eerste ronde van de UEFA Cup. Zij het met hun ongeslagen status in Europa nog steeds intact, al is dat maar een magere troost.

Illuster lijstje scorende doelmannen

Later zou Schmeichel nog twee doelpunten aan zijn palmares toevoegen, waarmee hij in zijn uitgesponnen carrière maar liefst 11 keer de weg naar doel vond. Op die manier schrijft de beste keeper die United ooit onder de lat had zich in in een illuster lijstje met trefzekere doelmannen. Wie normaal gesproken ook op het lijstje zou moeten staan, is Peters zoon Kasper. Kaspers doelpunt tegen Yeovil werd vreemd genoeg echter toegewezen aan zijn ploegmaat Chris Wood.

Toch zijn het vooral Zuid-Amerikaanse keepers die erom bekend staan gemakkelijk de weg naar de goal te vinden. In tegenstelling tot hun Europese collega's, nemen die flamboyante keepers vaak de stilstaande fases voor hun rekening. De Braziliaanse legende Rogerio Ceni scoorde in zijn carrière maar liefst 131 doelpunten. Andere opvallende scorende doelmannen zijn onder meer Jose Luis Chilavert, Jorge Campos en de knettergekke Rene Higuita.

Herbeleef Schmeichels kopbaldoelpunt hieronder. Wie niet genoeg kan krijgen van onze reeks fantastische doelpunten, kan hier ook het doelpunt van Emil Kostadinov herbeleven.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top