Onze Netflixtip van de week: La Casa de Papel

Series | Een Spaans huis van papier, maar solide en superspannend. ‘La Casa de Papel’ volgt een groep criminelen die hun zinnen hebben gezet op de Koninklijke Munt van Spanje. Nu op Netflix!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie denkt aan Spanje, denkt waarschijnlijk aan wijn, tapas en misschien ook Barça, maar niet meteen aan spannende fictiereeksen. Netflix brengt daar nu misschien wel verandering in, met La Casa de Papel.
 
Deze spannende thrillerserie gaat over een groep van acht criminelen die zich laten opsluiten in de Koninklijke Munt van Spanje, met de bedoeling weer buiten te wandelen met een buit van – jawel – 2,4 miljard euro. Om dat gigantische bedrag te kunnen binnenhalen, hebben ze elf dagen toegang nodig tot de drukmachines van de Koninklijke Munt.
 
Een mysterieuze man, die zichzelf ‘El Profesor’ noemt, heeft daarom een plan uitgekiend om de politie om de tuin te leiden. Terwijl de overvallers naarstig geld drukken én een groep van 67 gijzelaars in bedwang houden, doet ‘El Profesor’ van buitenaf wat hij kan om de ordediensten te manipuleren: een verleidelijk schaakspel tegen de politie-inspecteur van dienst: Raquel Murillo.
 
Wat volgt is een spannend relaas vol actie, onverwachte wendingen en een paar (romantische) subplots die de boel in de war sturen. Het einde is zonder meer verrassend.

À la Reservoir Dogs

De overvallers die zich laten opsluiten in de Koninklijke Munt zijn met acht: twee vrouwen en zes mannen.

De samenstelling van de groep doet denken aan Tarantino’s Reservoir Dogs. El Profesor heeft zijn ploeg zorgvuldig samengesteld, met mensen die elk hun specialiteit hebben maar elkaar niet kennen. Dat wil hij ook het liefst zo houden, en daarom kiest elk van de criminelen de naam van een stad uit.

Tokio, Rio, Berlijn, Moskou, Nairobi, Denver, Helsinki en Oslo moeten het geslepen plan van El Profesor ten uitvoer brengen.

Tokio (Úrsula Corberó) en Berlijn (Pedro Alonso) zijn professionele overvallers. Moskou (Paco Tous) zal alle boorwerken voor zijn rekening nemen, samen met zijn zoon Denver (Jaime Lorente). Rio (Miguel Herrán) is de IT-expert. De tweelingbroers Helsinki (Darko Peric) en Oslo (Roberto García) zijn ex-soldaten en wapenexperts. Ten slotte is er nog de felle Nairobi (schitterend gespeeld door Alba Flores), gespecialiseerd in geldvervalsing.

Tokio

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Tokio (Úrsula Corberó), een prachtige vrouw die – meestal uit hartzeer – al eens een steek laat vallen. Haar look is duidelijk geïnspireerd door het personage van Natalie Portman in Luc Bessons ‘Léon’.

In het begin van de serie zie je hoe Tokio gerekruteerd wordt door El Profesor, op een penibel moment in haar leven.

El Profesor

Een van de interessantste personages is zonder twijfel ‘El Profesor’ (Álvaro Morte) zelf, een anonieme intellectueel met een ongebreidelde kennis van tal van onderwerpen en het meesterbrein achter de overval. Zijn interactie met politie-inspecteur Raquel Murillo (Itziar Ituño), die wordt opgeroepen als onderhandelaar, is vreemd, fascinerend en flirterig.

Subplots

Er zijn veel personages, en dat geeft ruimte voor diverse subplots. Van elk van de criminelen krijg je achtergrondinformatie, die duidelijk maakt waarom ze meedoen aan deze waanzinnige overval.
 
Je kijkt ook binnen in de levens van andere personages. Raquel Murillo heeft bijvoorbeeld een thuissituatie die niet evident is. Ook enkele gijzelaars krijgen ruimte in het verhaal. We vermelden hier graag 'het Lammetje' (María Pedraza) en Arturo Román (Enrique Arce), een hoge pief in de Koninklijke Munt en een zéér irritante gijzelaar.

Setting en opnames

Het spreekt voor zich dat de opnames niet hebben plaatsgevonden in de gebouwen van de Koninklijke Munt zelf. De gevel van de Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek in Madrid doet in de serie dienst als de Koninklijke Munt (Fábrica de Moneda y Timbre in het Spaans).
 
De maker van de serie, Alex Pina, vertelde in een interview daarover: “In dat gebouw zijn dagelijks honderden wetenschappers aan de slag en we mochten hen niet storen met onze opnames. Alleen ’s avonds en op zondag konden we er filmen”.
 
Voor de bouw van de decors van de binnenkant van de Koninklijke Munt, met de imposante inkomhal, de drukkerij, de kluizen, de kantoren, enz. werden bijna vijftig mensen gedurende meer dan drie maanden aan het werk gezet. Het resultaat mag er zijn!
 
Voor het ‘geld’ dat in de serie gedrukt wordt, is naar verluidt gebruikgemaakt van krantenpapier.
 
Het eerste seizoen van ‘Le Casa de Papel’ bestaat uit dertien afleveringen en is nu beschikbaar op Netflix. Een tweede seizoen komt eraan in april van dit jaar.

Meer Spaans?

‘La Casa de Papel’ is uiteraard niet de enige Spaanse serie op Netflix, maar (tot nu toe) wel de populairste en de spannendste.

Niettemin, wie zin heeft in meer kan onder andere kijken naar de Netflix Original-serie ‘Las Chicas del Cable’, thrillerserie ‘Mar de Plástico’ of de romantische dramaseries ‘Gran Hotel’ en ‘Velvet’.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top