Nu op Netflix: The Crown, seizoen 2

Series | Prestigieus en peperduur, The Crown is terug met een tweede seizoen. Een nieuw tijdperk, politieke problemen, een huwelijkscrisis en een wilde prinses. Nu op Netflix!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Momenteel kun je op Netflix kijken naar het tweede seizoen van The Crown, een hitserie van Netflix die dit jaar een Golden Globe won in de categorie ‘beste drama’.

De serie is van de hand van Peter Morgan, een Brits scenarist die tweemaal een Oscarnominatie kreeg – voor The Queen en Frost/Nixon – en gunt ons een blik in het leven van de Britse Koningin Elizabeth II, die in 1953 de Britse troon besteeg en meer dan zestig jaar later nog steeds koningin is.

Het eerste seizoen beslaat de eerste tien jaar van haar koningschap en begint in 1947, op het moment dat Elizabeth in het huwelijk treedt met Philip Mountbatten, hertog van Edinburgh.

Het tweede seizoen staat sinds 8 december online en gaat verder waar het eerste seizoen eindigde, in de late jaren ’50. Opnieuw prestigedrama, prachtige beelden en een ijzersterke Claire Foy als de Queen.



Twee seizoenen van ‘The Crown’ zijn nu te bekijken op Netflix.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Politieke intriges

Net als in het eerste seizoen kun je de politieke gebeurtenissen van die tijd volgen, maar ze spelen zich – meer dan vorig jaar – af op de achtergrond.

Het tweede seizoen begint waar het eerste eindigde, in de late jaren ’50. De Suezcrisis en de mislukte militaire interventie van Groot-Brittannië in Egypte storten het land en de monarchie in een diepe crisis. De gebeurtenissen lopen door tot aan de ontmoeting met John F. Kennedy en zijn Jackie, en het schandaal rond de Britse minister van Defensie Profumo, die het bed deelde met partygirl Christine Keeler, die – oeps – tegelijk een relatie had met een Russische diplomaat. Seks, spionage en politiek dus. De callgirl in kwestie is onlangs overigens overleden, op 76-jarige leeftijd.

Winston Churchill – in het eerste seizoen fantastisch gespeeld door John Lithgow - is niet meer. Zijn opvolger, Anthony Eden (gespeeld door Jeremy Northam) wil maar wat graag zijn voorganger evenaren, maar dat lijkt al bij voorbaat een verloren zaak.

Huwelijksperikelen

Het huwelijk tussen Koningin Elisabeth en Prins Philip krijgt opnieuw veel aandacht. In het eerste seizoen waren er al spanningen en het tweede seizoen begint meteen met een taboe. Er wordt gesuggereerd dat Philip het niet zo nauw neemt met de huwelijkstrouw. De serie beweert niet expliciet dat de prins een scheve schaats heeft gereden, maar insinueert het wel en niet subtiel.

De eerste drie afleveringen gaan uitgebreid in op de huwelijkscrisis tussen het paar.

Philip wordt op een rondreis van vijf maanden gestuurd, en de communicatie tussen de Koningin en haar man verloopt maar moeizaam. Er zijn dronken uitspattingen en feestjes met schaars geklede dames, er is een ballerina die aan de prins gelinkt wordt, enz.

Zoals een van de raadgevers van de Koningin zei: “You married a wild spirit. Trying to tame him, is no use”.

Het wilde leven van Prinses Margaret

Ook de zus van de Koningin, Prinses Margaret, geeft reden voor hoofdpijn. In het eerste seizoen zagen we al dat Margaret niet de toestemming kreeg om te trouwen met de man van haar dromen, een verboden liefde.

Die verboden liefde was haar vaders adviseur, Peter Townsend, zestien jaar ouder dan de prinses en met een veel lagere sociale status. Toen hij eenmaal gescheiden was van zijn vrouw wilde Margaret met hem trouwen, maar daarvan kon voor het koningshuis geen sprake zijn. Gevolg: een gebroken hart en verdriet dat de prinses altijd zou achtervolgen.

In het tweede seizoen zien we hoe Margaret een losbandig leven leidt met veel feestjes en nog meer alcohol. De jaren ’60 doen hun intrede en schudden de stijve koninklijke hofhouding grondig door elkaar.

Claire Foy als Queen Elizabeth II

Claire Foy schittert opnieuw als Koningin Elisabeth II, die ze sterk neerzet met een mix van breekbaarheid en daadkracht.
Voor haar acteerwerk in het eerste seizoen won de actrice vorig jaar overigens een Golden Globe, en werd ze genomineerd voor een Emmy.

Het derde seizoen van ‘The Crown’ zal echter zonder Claire Foy zijn. De Koningin wordt dan wat ouder, en daarom wordt een beroep gedaan op een iets oudere actrice: Olivia Colman (bekend van Broadchurch, en The Night Manager).

Matt Smith als Prince Philip

Acteur Matt Smith stapt opnieuw in de schoenen van Prince Philip, de echtgenoot van de Koningin, die moeite heeft om zich te plooien naar de wensen van het Britse establishment.

Eerst verandert zijn gezinsleven volledig als zijn vrouw onverwacht koningin wordt, en vervolgens kan hij geen stap zetten zonder op de vingers gekeken te worden. Alles wordt voor hem geregeld en beslist, en dat voor een man die vroeger commandant was op een militair schip. Zijn kinderen mogen zijn achternaam niet dragen en zijn oudste zoon staat als troonopvolger protocollair boven hem. Moeilijk te verteren allemaal…

Vanessa Kirby als Prinses Margaret

Vanessa Kirby speelt opnieuw de mooie tweede koningsdochter, die niet vies is van een feestje en voortdurend en graag in de spotlights staat.

Margaret was destijds zo wat de populairste royal ter wereld. Haar schoonheid maakte haar geliefd bij alle fotografen en haar verboden relatie met Peter Townsend werd dan ook breed uitgesmeerd in de kranten. Dat ze uiteindelijk niet de toestemming kreeg om met hem te trouwen – wegens te oud en gescheiden – heeft ze nooit helemaal kunnen verwerken.

In het tweede seizoen zien we hoe ze na de breuk met Townsend een losbandig leven vol feestjes en drank gaat leiden. Ze vindt uiteindelijk opnieuw de liefde bij een society-fotograaf.

Vanessa Kirby over haar personage in het echte leven: "Ik herinner me haar als een vrouw in een rolstoel, een tragisch figuur, met een drankprobleem… Ik speel haar in haar jeugd, toen ze mooi was en vol leven zat, en de wereld aan haar voeten leek te liggen. Tot een reeks gebeurtenissen in haar leven ervoor zorgde dat haar vitaliteit wegebde…”

Prachtige beelden

Seizoen 2 van ‘The Crown’ ziet er opnieuw prachtig uit, en het enorme budget van de serie valt hieraan af te lezen.

Deze serie is een must voor fans van het Britse koningshuis, en liefhebbers van kostuumdrama’s. ‘The Crown’ blijft ook in het tweede seizoen prestigedrama van de bovenste plank: veel drama, mooie kostuums, prachtig gefilmd en een mix van historische, politieke gebeurtenissen en verhalen uit het persoonlijke leven van de Britse royals.
 
 
Twee seizoenen van ‘The Crown’ zijn nu te bekijken op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top