Turnstile (Pukkelpop) en het glazen plafond van de hardcoremuziek

Pukkelpop | Fans van moshpits kijken zaterdag op Pukkelpop vast uit naar het optreden van de Amerikaanse hardcoreband Turnstile. Vorig jaar speelden ze nog The Barn op Rock Werchter aan flarden, dit jaar mogen ze de Main Stage van Pukkelpop bestijgen. Dat ze dit jaar genomineerd waren voor drie Grammy Awards, zit daar vast voor iets tussen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Turnstile ontstond in 2010 als een groep vrienden die, tussen het skaten en feesten in, besloten om samen muziek te beginnen maken. Hun thuisstad Baltimore, in de staat Maryland, was toen een broeihaard voor hardcore en punkgroepen. Turnstile zat middenin die scene, maar bracht ook invloeden uit andere genres mee – de leden groeiden op met Motown en jazz, naast rockhelden als The Smashing Pumpkins en Nirvana. “Wat ons aantrok in hardcore en punk, is dat het een plaats is voor open geesten en mensen die de norm willen veranderen”, zei zanger Brendan Yates in een interview met The Guardian.

Al snel werd Turnstile opgepikt door het indielabel Reaper Records, waar ze eerst twee EP’s mee releaseten: ‘Pressure to Succeed’ in 2011 en ‘Rhythm’ in 2013. In 2015 volgde het eerste album, ‘Nonstop Feeling’. De band begon met het album onder de arm aan hun eerste tour doorheen Noord-Amerika, maar van een grote doorbraak was er nog geen sprake. Voor hun tweede album verhuisden ze naar Roadrunner Records, een label dat hen een pak meer mogelijkheden moest bieden.

Continu touren

Het album ‘Time & Space’ (2018) werd hun eerste release waarmee ze de mal van de eerder beperkte hardcore scene echt konden doorbreken. De plaat werd geproduceerd door Mike Elizondo, die aan de mengtafels zat voor hits als 50 Cents ‘In Da Club’, Eminems ‘Just Lose It’ en Mary J Bliges ‘Family Affair’. Zijn invloed zou Turnstile de mogelijkheid gegeven hebben om nieuwe grooves en stijlen te betrekken in het hardcoregenre. Na opnieuw een tour in de Verenigde Staten, trokken ze ook voor het eerst naar Europa en Zuidoost-Azië. “Sindsdien zijn we eigenlijk continu aan het touren”, zei Yates in 2021 in een interview met FADER.

Op die concerttours kreeg de band een ijzersterke reputatie als “de koningen van de moshpit”, merkte ook Studio Brussel op toen ze Yates interviewden naar aanleiding van hun show op Rock Werchter in 2022. “Als mensen moshen, betekent dat dat ze zich amuseren, dat ze zich los en vrij voelen. Dat is altijd een goed teken”, antwoordt Yates.

Helemaal doorbreken deed de band in 2021, toen ‘Glow On’ verscheen. Dat album kwam binnen op nummer dertig in de Billboard 200 en Rolling Stone noemde het de achtste beste plaat van het jaar. Turnstile speelde in het voorprogramma van grote bands als My Chemical Romance en Blink-182 en scoorde met ‘Holiday’ en ‘Blackout’ – dat ze in de ‘The Tonight Show’ bij Jimmy Fallon voor een miljoenenpubliek opvoerden – ook twee mooie radiohits. ‘Holiday’ werd eind 2022 genomineerd voor de Grammy Award in de categorie Best Rock Performance, ‘Blackout’ was genomineerd in de categorie Best Rock Song én in Best Metal Perfomance. Uiteindelijk moesten ze de duimen leggen tegen legendes Brandi Carlile en Ozzy Osbourne.

Maar het mainstream succes was wel een feit voor de band die tot dan toe altijd in de underground had geopereerd. Zoals The Guardian opmerkt in hun interview met Brendan Yates, is het niet evident voor een hardcoreband om op die manier door te breken. Turnstile heeft, in hun woorden, een glazen plafond doorbroken.

Turnstile staat op zaterdag om 17u35 op de Main Stage van Pukkelpop.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top