Als je houdt van Black Box Revelation, probeer dan ook deze bands op Rock Werchter

Rock Werchter |

Het zijn beiden duo’s – zanger en drummer –, allebei hebben ze het woord ‘black’ in hun bandnaam, allebei vervaardigen ze moddervette bluesrock en allebei spelen vrijdag op de Main Stage van Rock Werchter: de gelijkenissen tussen Black Box Revelation, de band van Jan Paternoster en Dries Van Dijck, en grote Amerikaanse broer The Black Keys, de formatie van Dan Auerbach en Patrick Carney, zijn legio. Maar voor wie houdt van hun muziek, zijn nog andere namen te ontdekken op Rock Werchter 2023.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Aanvankelijk heette Black Box Revelation Thickfreakness, naar het gelijknamige album van The Black Keys. In de gedaante van Black Box Revelation lieten Jan Paternoster en Dries Van Dijck voor het eerst van zich horen in 2005 met hun deelname aan ‘Het Kampioenschap van Brussel’, een muziekconcours voor jonge Brusselse muzikanten. Het jaar nadien eindigden ze als runner-up op Humo’s Rock Rally, na The Hickey Underworld, en ging de bal aan het rollen.

In 2007 landde debuutalbum ‘Set your head on fire’, vijftien jaar later is Black Box Revelation met hits ‘I Think I Like You’, ‘Never Alone, Always Together’ en recent nog ‘Mr. Big Mouth’ uitgegroeid tot de vaandeldrager van de bluesrock in België. Dit jaar verscheen hun zesde plaat, ‘Poetic Rivals’, opgenomen in West-Londen bij producer Andy Savours, die al samenwerkte met The Killers, Arctic Monkeys en My Bloody Valentine.

Na bijna twee decennia is Black Box Revelation een begrip in de Lage Landen. De explosieve rocktandem tourde de wereld rond en verzorgde de support voor onder meer Beady Eye, Iggy Pop (die donderdag optreedt in The Barn) en Seasick Steve. Het duo leverde ook songs af voor de soundtrack van de waanzinnig populaire HBO-serie ‘True Blood’ en schopte het zelfs tot bij de wereldberoemde Amerikaanse talkshowhost David Letterman.

The Black Keys

Net als The Black Keys, overigens. Zij mochten al meermaals aanschuiven bij Letterman. En daar stoppen de overeenkomsten niet: ook The Black Keys deden al eens een beroep op producer Andy Savours. En ook The Black Keys schopten het tot de soundtrack van een HBO-serie: hun nummer ‘I'll Be Your Man’ was de themasong van de serie ‘Hung’.

The Black Keys werd rond de millenniumwisseling boven de doopvont gehouden, maar hun commerciële doorbraak kwam er pas tien jaar later met ‘Brothers’, hun zesde plaat. Hun eerdere albums worden gekenmerkt door een smoezelige, rauwe sound die eerder weggelegd was voor broeierige kelders dan voor het mainstreamcircuit. Debuutalbum ‘The Big Come Up’ en opvolger ‘Thickfreakness’ werden effectief integraal opgenomen in Patrick Carneys kelder op een 8-sporen bandrecorder in lo-fi.

De daaropvolgende jaren had The Black Keys moeite om het hoofd boven water te houden: hun platen verkochten slecht, ze kregen weinig airplay en de inkomsten vielen tegen. Op hun Europese tournee maakten ze 3.000 euro verlies. Rond 2008 en vijfde plaat ‘Attack & Release’ begon het tij te keren. De single ‘Strange Times’ was te horen in de populaire videogames Grand Theft Auto IV en NASCAR 09. ‘I Got Mine’ werd het themalied van de politieserie ‘The Bridge’ en stond op nummer 23 in de lijst van ‘The 100 Best Singles of 2008’ van het magazine Rolling Stone.

Twee jaar later was de Grote Doorbraak een feit met ‘Brothers’. Leadsingle ‘Tighten Up’ was een schot in de roos en werd hun meest succesvolle single tot dan toe. De videoclip won in 2010 de MTV Video Music Award voor ‘Breakthrough Video’, waardoor de band nog meer onder de aandacht kwam bij het grote publiek. Rolling Stone plaatste ‘Brothers’ op nummer twee in zijn lijst van beste albums van 2010. In 2011 verscheen de band als muzikale gast in de populaire Amerikaanse sketchcomedyshow ‘Saturday Night Live’. Datzelfde jaar won ‘Brothers’ de Grammy voor ‘Best Alternative Music Album’ en ‘Tighten Up’ die voor ‘Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal’. Het waren de eerste twee van hun in totaal vijf Grammy’s. Met opvolger ‘El Camino’ en monsterhits ‘Lonely Boy’ en ‘Gold on the Ceiling’ was de trein richting mainstreamsucces definitief vertrokken.

The Black Keys stonden al twee keer eerder op de affiche van Rock Werchter: in 2010 en 2014. Voor Black Box Revelation is het al de zesde passage op Rock Werchter. Zullen Jan Paternoster en Dries Van Dijck kunnen wedijveren met hun idolen op de Main Stage? Antwoord deze vrijdag, van 15u40 tot 16u40 (Black Box Revelation) en van 19u05 tot 20u20 (The Black Keys). 

Hideous

Als het ruig en vettig mag zijn, dan vind je bij Hideous ook je gading. Een grote naam in het Belgische rocklandschap is dat nog niet, maar de leden kennen er wel al heel goed hun weg. Hideous is het huwelijk tussen gitaristen Guillaume Lamont en Tim Leyman. Die eerste maakt deel uit van de band RHEA, een Gents collectief dat met rechtdoorzee rock-‘n-roll al enkele jaren timmert aan een stevige reputatie. Met ‘Ready To Rumble’ scoorden de finalisten van De Nieuwe Lichting 2016 ook een dijk van een radiohit. De band besloot om voor een jaartje de pauzeknop in te drukken, wat aan Lamont de ruimte gaf voor een nieuw project.

Daarvoor vond hij zijn collega Tim Leyman, die met Ramkot het mooie weer maakt in het zwaardere gitaarmilieu. Ook zij zijn gevestigd in Gent en ook zij vonden een publiek dankzij muziekwedstrijd De Nieuwe Lichting, die ze in 2021 wonnen. De single ‘Red’ werd ook een graag gedraaid plaatje onder de collega’s van Studio Brussel. Enkele maanden geleden werden ze nog opgetrommeld om het voorprogramma te verzorgen van gitaarhelden Metallica in Amsterdam. Als zelfs James Hetfield en de zijnen iets in de Gentenaars zien, weet je dat het talent ervanaf spat.

Hideous, de samenwerking tussen Lamont en Leyman dus, lanceerde in november een debuutsingle met ‘Curse’, waarna de vergelijking wel eens viel met Queens of the Stone Age (overigens ook te zien op Rock Werchter 2023). Ze beloven vrijdag het nevenpodium The Slope met een sloophamer wakker te maken om 13u40.

The Interrupters

Wie nadien zin heeft in nog wat meer gitaargeweld, kan zich naar de Main Stage reppen. Daar leiden The Interrupters namelijk de band van Paternoster en Van Dijck in. Die band uit Los Angeles draait al meer dan tien jaar mee in het circuit en bestaat uit broers Jesse, Justin en Kevin Bivona en Aimee ‘Interrupter’ Allen, de vriendin van Kevin. Jesse en Justin zijn ook nog eens een tweeling. Dat de band samenklit als velcro, is dus geen wonder.

The Interrupters zijn niet vies van wat vuile punk, vermengd met de ska van formaties als The Mighty Mighty Bosstones of Madness. In het Amerikaanse alternatieve circuit boekten ze al heel wat successen en sprokkelden ze prijzen, maar hun geluid was lang iets te ongewoon om bij een mainstream publiek door te breken. Met ‘Raised by Wolves’, de lead single van hun nieuwste album ‘In the Wild’, demonstreren ze ook met meer rechttoe rechtaan rock uit de voeten te kunnen. Na tours met grootheden als Green Day en Flogging Molly mogen de broers en hun zangeres nu ook op het podium van Werchter bewijzen wat ze waard zijn. Ze staan op vrijdag op de Main Stage vanaf 14u15. Een te ontdekken band, zeker als je al post wil vatten voor de show van Black Box Revelation!



À lire aussi :

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top