Belgische sporthelden: David Goffin beleeft een droomweek in Londen

Sport |

David Goffin is zonder twijfel de grootste mannelijke tennisser die België ooit gehad heeft. Al won hij nooit een Grand Slam-toernooi, hij kwam in 2017 aardig dicht in de buurt van winst op de Masters, een geweldig jaar voor hem.

Hoewel hij geen top 100-speler meer is, was David Goffin uit Luik ooit absolute wereldtop. In november 2017 stond hij zevende op de wereldranglijst, vooral dankzij een succesvol jaar met als hoogtepunt zijn week op de Masters, waar hij in de finale verloor. In Londen had de tennisser een ongelooflijke prestatie neergezet en laten zien dat hij zich kon meten met de allergrootsten. Helaas krijgt deze waanzinnige week geen vervolg.

Grote namen in de loting

David Goffin is verre van favoriet bij aankomst in Londen. En ook al zijn de vijf beste spelers van het moment er niet bij, met onder meer Rafa Nadal, Roger Federer, Alexander Zverev, Dominic Thiem en Grigor Dimitrov zou Goffin zeker zijn handen vol hebben.

Maar de Belg barst van vertrouwen na een topseizoen en laat dat meteen zien. Tegen Nadal won hij in een partij die meer dan tweeënhalf uur duurde: 7-6, 6-7, 6-4. Nadat hij door Dimitrov opzij was gezet (6-0, 6-2), herstelde hij zich in zijn derde groepswedstrijd door Thiem in 1 uur en 11 minuten met 6-4, 6-1 te verslaan. In de halve finales kwam hij uit tegen een van de allergrootsten, Roger Federer. Goffin kon de Zwitser nog nooit verslagen, maar dit keer lukte het hem eindelijk: 2-6, 6-3, 6-4 in 1u45.

In de finale wacht opnieuw de Bulgaar Grigor Dimitrov.  Hoewel Dimitrov weer won, was de wedstrijd competitiever, want er waren drie sets nodig om de winnaar te bepalen: 5-7, 6-4, 3-6.

Wonderjaar

2017 blijft, zoals we al zeiden, het beste jaar van David Goffin. Naast deze finale op de Masters, het meest prestigieuze toernooi na de Grand Slams, won de Belg ook twee titels in het ATP-circuit: een 250 in Shenzhen en een 500 in Tokio en was hij finalist in Sofia en Rotterdam. Maar ook bij België schitterde de man uit Luik.

In de Davis Cup leidde hij samen met Steve Darcis ons land naar een tweede finale, twee jaar na die van Argentinië. Het resultaat was echter hetzelfde, dit keer tegen Frankrijk. Goffin won zijn beide partijen tegen Pouille en Tsonga, maar het mocht niet baten.