Jaws 2 (VTM 4) of RoboCop 2 (Play6): Welke is de meest waardige opvolger?

Films | Met ‘Jaws 2’ op VTM 4 en RoboCop 2 op Play6 zijn vanavond twee sequels op geliefde genrefilms te zien op de buis. Beide vervolgfilms kregen een nieuwe regisseur en deden onder voor het origineel, maar welke van beide prenten wist de geest van de voorganger het best te bewaren? Pickx maakt de vergelijking.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jaws 2

We schreven het eerder al bij Pickx: na het meer dan uitstekende origineel – een onversneden klassieker van Steven Spielberg die nog steeds gezien wordt als een voorbeeld voor actie- en horrorregisseurs vandaag – ging het steil bergaf met de ‘Jaws’-franchise. De eerste film had memorabele personages die soms foute, maar nooit domme beslissingen maakten. De haai was mysterieus en de spanning was te snijden – een positief gevolg van budgettaire en technologische limieten.

De tweede film, die drie jaar na het origineel in 1978 verscheen, sloeg op al die vlakken de bal mis. Er was weinig sprake van een opbouw van spanning of van personages die zich doorheen het verhaal ontwikkelden. De haai nam het deze keer niet op tegen volwassen en competente personen, maar wel tegen een groep domme tieners waar je maar moeilijk achter kon staan als kijker.

De enige terugkerende acteur, Roy Scheider, die Martin Brody speelde, smeekte de filmmakers om onder zijn contract uit te kunnen komen en lag naar verluidt constant in de clinch met de regisseur. Het kwam zelfs tot een vuistgevecht. Volgens Scheider was er nu eenmaal geen verhaal meer te vertellen. Hij beloofde uiteindelijk plechtig om zijn best te doen, maar onder zo’n omstandigheden wordt het moeilijk om een goeie film in elkaar te flansen.

‘Jaws’ was een gigantisch succes en wordt nog steeds de allereerste blockbuster genoemd, maar dat gebeurde eerder toevallig. Spielberg had in de eerste plaats als doel om een ijzersterke film te maken. Hij bestempelde het idee van een sequel als een “goedkoop trucje” en hield zijn handen af van de vervolgfilm. Zijn opvolger Jeannot Szwarc, die vrij laat in het productieproces werd aangenomen om de ontslagen John D. Hancock te vervangen, had als opdracht niet om een steengoede film te maken, maar wel om geld op te halen. Toegegeven, dat lukte hem. De film haalde zo’n 200 miljoen dollar op aan de filmkassa’s (minder dan de helft van het origineel) en er zijn liefhebbers die de prent blijven verdedigen. ‘Jaws 2’ kon makkelijk veel slechter uitgedraaid zijn (kijk maar naar de abominabele derde en vierde films in de franchise), maar een waardige opvolger kan je dit bezwaarlijk noemen.

Bekijk ‘Jaws 2’ op zondag 7 mei om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

RoboCop 2

De gelijkenissen tussen ‘Jaws’ en ‘RoboCop’ zijn niet ver te zoeken. Beide films zijn met een vrij klein budget ingeblikt en werden tegen de verwachtingen in grote successen. Beide films zijn gemaakt door auteurcineasten (Steven Spielberg en Paul Verhoeven) en beide films kregen drie jaar na datum een vervolg waar die filmmakers niets mee te maken hadden.

Maar terwijl de makers van ‘Jaws 2’ geldgewin boven het vertellen van een goed verhaal plaatsten en er achter de schermen onenigheid bestond over of het wel een goed idee was om een vervolgfilm te maken, zag het er achter de schermen bij ‘RoboCop 2’ een pak beter uit. Aanvankelijk werden Edward Neumeier en Michael Miner, de schrijvers van het origineel, aangespoord om zo snel mogelijk een sequel te schrijven, maar door een conflict met de studio, werd die versie van het verhaal nooit gemaakt. Ideeën waren er - in tegenstelling tot voor de tweede 'Jaws' - echter in overvloed. De studio gaf de teugels aan niet te minste: de gevierde comicschrijver Frank Miller mocht een nieuw scenario uitdenken. Zijn donkere, maar doordachte stijl leverde op toen hij de ‘Batman’-comics een nieuw elan gaf en nu mocht hij hetzelfde wonder verrichten voor RoboCop.

De reden waarom Verhoeven niet terugkeerde voor ‘RoboCop 2’ was niet uit cynisme of onvrede met het project, maar wel omdat hij werkte aan ‘Total Recall’, een scifiklassieker met Arnold Schwarzenegger. Er werd dan maar een beroep gedaan op Irvin Kerschner, de regisseur van ‘The Empire Strikes Back’, de tweede ‘Star Wars’-film en algemeen beschouwd als een van de beste sequels ooit, zeker in het scifigenre.

RoboCop 2’ is (nog) donkerder dan het origineel, maar de satire is misschien net iets minder bijtend. De recensies bij de release waren niet unaniem positief, maar de film is wel in de achting van het publiek gestegen naarmate de jaren vorderden. Een passende sequel maken is geen makkelijke opdracht, maar de makers van ‘RoboCop 2’ leken wel de juiste personen op de juiste plaats te zijn en zetten hun beste beentje voor. En dat is meer dan je van ‘Jaws 2’ kan zeggen.

Bekijk ‘RoboCop 2’ op zondag 7 mei om 20u25 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top