Hoe het na 'Jaws' steil bergaf ging met de franchise

Films | Met ‘Jaws’ tekende Steven Spielberg niet alleen voor een van de succesvolste ‘monsterfilms’ ooit, zijn haaienthriller luidde anno 1975 ook triomfantelijk de opkomst in van de zomerblockbuster. Helaas ging het met de franchise nadien alleen maar steil bergaf. Het feit dat Spielberg zelf niet of nauwelijks met die sequels die volgden betrokken was, zit daar waarschijnlijk voor veel tussen. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bleke imitatie

Spielbergs origineel, goed voor 3 Oscars, is een razend spannende thriller waarin een grote witte haai voor terreur zorgt in de fictieve badplaats Amity Island. Het vervolg, ‘Jaws II’, dat nu zondag op VTM wordt uitgezonden, werd een stuk minder enthousiast onthaald
 
Krijg je in Spielbergs thriller een duel tussen volwassen en de haai, in deze door Jeannot Szwarc geregisseerde thriller uit 1978 ligt de klemtoon op de strijd  tussen de gevaarlijke haai en een stel domme tieners. Dit schaamteloze vervolg, dat zich afspeelt in hetzelfde vakantieoord als dat van 'Jaws', is eerder een bleke imitatie van het origineel in plaats van een opzichzelfstaand vervolg met originele invalshoeken. De spanning is bijgevolg helemaal weg omdat je weet wat er gaat gebeuren.

Gimmick van de 3D

‘Jaws 3-D’ (1983) kreeg nog slechtere kritieken dan het vervolg. Alles in dit actie-avontuur draait om een nieuw zeepark waar een jonge witte haai in gevangenschap wordt klaargestoomd als de nieuwste toeristische attractie van het centrum. Alleen is de wraakzuchtige moeder van de jonge haai niet zo een fan van dat idee. 

Joe Alves, de productie-ontwerper van Spielbergs origineel en dus ook de man die de beroemde mechanische haai creëerde, nam zelf plaats in de regiestoel, maar op de gimmick van de 3D na weet het matige verhaal nauwelijks te boeien. 

Vendetta

Slecht, slechter, slechtst. Die overtreffende trap zou je kunnen toepassen op de drie films die na ‘Jaws’ volgden. ‘Jaws, the Revenge’ (1987), de vierde uit de reeks, keert terug naar de fictieve badplaats Amity Island waar een gemene haai de vakantie van iedereen verpest door op Kerst een politieman aan te vallen. De moeder en broer van het slachtoffer, de weduwe en zoon van het hoofdpersonage uit het origineel, raken geobsedeerd door de haai, ook omdat ze het gevoel hebben dat ze verwikkeld zijn in een vendetta tegen hun familie. De plot is soms lachwekkend: zo valt de grote rubberen haai op een gegeven moment zelfs een vliegtuig aan. 
 
Of er ooit nog een vervolg komt op de franchise is niet duidelijk, maar Spielberg liet in juli 2018 verstaan dat hij eventueel geïnteresseerd zou zijn in een Jaws-prequel, eentje die zich focust op het zinken van de USS Indianapolis in 1946 met een jongere versie van haaienjager Robert Shaws Quint in de hoofdrol. 
 
Bekijk ‘Jaws II’ op zondag 8/8 om 20u30 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

‘Jaws’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!



Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top