Waarom Cristiano Ronaldo net niet in Frankrijk speelde

Sport | Cristiano Ronaldo kende al een prachtige carrière en bolt nu uit bij Al-Nassr in Saudi-Arabië. De ondertussen 38-jarige aanvaller speelde in tal van topcompetities, maar nooit in de Ligue 1 in Frankrijk. Toch had hij die kans, maar greep die niet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Afgelopen zomer werd Cristiano Ronaldo aan PSG gelinkt, maar met Lionel Messi, Neymar en Kylian Mbappé was er geen nood aan een extra grote naam in de aanval. Daardoor trok Ronaldo, die zijn contract had verbroken bij Manchester United, naar Al-Nassr in Saudi-Arabië. Daar doet hij het zeer goed met 11 goals in 12 wedstrijden.

Doorbraak bij Sporting CP

De kans is klein dat Ronaldo ooit nog in Frankrijk zal voetballen. Nochtans was het bijna een feit in 2001. Ronaldo was toen al een fenomeen bij de Portugese topclub Sporting Clube de Portugal. Patrick Rampillon, toenmalig hoofd jeugdopleiding van de Franse eersteklasser Stade Rennes, zag de toen 16-jarige Ronaldo aan het werk in Portugal.

Hij probeerde hem toen tevergeefs naar Rennes te halen. “In 2001 zag ik een aanvaller met veel kwaliteiten rondlopen bij de nationale jeugd van Portugal. Ik vroeg hem nadien naar zijn status. Hij antwoordde: “Sorry meneer, maar ik heb al voor vier jaar getekend bij het Sporting CP van coach Laszlo Bölöni. Ronaldo was 16 jaar en Portugese clubs stonden toen al verder dan andere Europese clubs om jonge spelers onder contract te leggen”, aldus Rampillon. Ronaldo tekende zo al snel zijn eerste profcontract bij Sporting CP.

Straffe carrière

Dat was een beslissing die hij zich niet zou beklagen. CR7 brak helemaal door bij Sporting CP en Manchester United plukte hem er weg voor 19 miljoen euro. Na 291 matchen, met daarin 118 goals en 59 assists, stond hij aan de wereldtop. Real Madrid was zeer gecharmeerd en legde 94 miljoen euro op tafel. Hij speelde 9 jaar voor de Koninklijke, waar hij in 438 partijen maar liefst 450 keer de weg naar de netten vond en 131 assists uitdeelde.

Nadien volgden nog passages bij Juventus (134 duels met 101 doelpunten en 22 assists) en terug Manchester United (55 wedstrijden met 27 goals en 5 assists). Ronaldo tekende enkele maanden geleden bij Al-Nassr en het is afwachten of hij ooit nog in Europa zal spelen. In Portugal hopen de fans van Sporting CP dat hij de cirkel rond zal maken. Een overstap naar een Franse club lijkt er dus nooit te komen.

Lees ook: 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top