Van Victoria in 'Oblivion' tot Mrs Wormwood in 'Matilda the Musical': dit zijn Andrea Riseboroughs beste rollen

Films | Vandaag verschijnt 'To Leslie' in de bioscopen. Andrea Riseborough speelt de titelrol, die haar een Oscarnominatie voor Beste Actrice opleverde. Ter gelegenheid van de release van deze door Michael Morris geregisseerde film, kijkt Pickx naar de vijf beste rollen van de Britse actrice.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Victoria Olsen in ‘Oblivion’ (2013)

In deze post-apocalyptische sciencefictionfilm speelt Andrea Riseborough Victoria, een van de laatste twee mensen die nog op aarde zijn. Ze is de geliefde en signaalagent van Jack Harper (Tom Cruise). Victoria wordt aanvankelijk voorgesteld als een steun voor Jack, maar haar ware identiteit en missie worden in de loop van de film geleidelijk onthuld. Haar personage brengt een belangrijke verandering teweeg in Jacks perceptie van de wereld en zijn herinneringen.

Het optreden van Andrea Riseborough is subtiel en verfijnd, vooral wanneer ze van een toegewijde partner verandert in een complexer en raadselachtiger personage. Ze geeft nooit te veel weg en laat de kijker vrij om zich Victoria's ware aard voor te stellen. Riseborough speelt met nuance, zodat de ware bedoelingen van haar personage gedurende de hele film verborgen blijven.

'Oblivion' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Mia in het vierde seizoen van 'Black Mirror' (2017)

De Britse anthologieserie 'Black Mirror' van Netflix staat bekend om zijn unieke afleveringen. Elke aflevering heeft een andere cast, een andere setting en een andere realiteit. De serie bevraagt de onverwachte gevolgen die nieuwe technologieën op ons leven kunnen hebben. In de derde aflevering van seizoen 4, getiteld 'Crocodile', speelt Andrea Riseborough Mia. Ze is een succesvolle moeder, maar haar verleden komt terug om haar te achtervolgen wanneer een ongeluk waarbij ze jaren geleden betrokken was, wordt onderzocht door de verzekeringsmaatschappij. Mia's verleden haalt haar in, waardoor ze gewelddadige en wanhopige beslissingen neemt om haar geheim te bewaren.

Riseboroughs optreden benadrukt de emotionele en psychologische rollercoaster die Mia doormaakt als het onderzoek de waarheid aan het licht brengt. De actrice weet de angst, schuld en wanhoop van haar personage op een ongelooflijk genuanceerde en vaardige manier over te brengen. De aflevering eindigt met Mia die een moord pleegt en uiteindelijk bekent aan de politie. In deze laatste scène toont Riseborough ons een Mia die in het reine komt met haar daden en het gewicht van haar schuld.

Ontdek ‘Black Mirror’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Mandy Bloom in ‘Mandy’ (2018)

Andrea Riseborough schittert in de titelrol van de Amerikaanse thriller 'Mandy' uit 2018. Deze film toont een beklemmend en krachtig portret van een vrouw die tot de rand van de waanzin wordt gedreven nadat sektegoeroe, Jeremiah Sand (Linus Roache) haar gevangen neemt en uiteindelijk executeert voor de ogen van haar partner, Red Miller (Nicolas Cage).

De acteerprestatie van Riseborough in deze film is merkwaardig vanwege de rauwe emotie en intensiteit waarmee ze Mandy's afdaling naar de hel meesterlijk overbrengt. De rol was fysiek en emotioneel veeleisend voor de actrice en dit optreden wordt algemeen erkend als een van de meest memorabele uit haar carrière.

'Mandy' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Tasya Vos in ‘Possessor’ (2020)

'Possessor' is een sciencefictionfilm uit 2020 onder regie van Brandon Cronenberg. In de film speelt Andrea Riseborough Tasya Vos, een agent van een geheime organisatie die de technologie van hersenimplantaten gebruikt om de controle over andere mensen over te nemen om moorden te plegen. Tasya's werk wordt steeds moeilijker als ze de herinneringen en emoties begint waar te nemen van degenen die ze overneemt. Hierdoor worstelt ze om haar eigen identiteit te behouden. Haar laatste missie loopt mis als het bewustzijn van de 'gastheer' begint terug te vechten, wat leidt tot een gewelddadige en bloedige confrontatie.

Riseborough zet een vrouw neer die worstelt met haar moraal en haar gevaarlijke werk geheim probeert te houden om haar man en zoon te beschermen. Uiteindelijk wordt ze gedwongen de gevolgen van haar daden onder ogen te zien.

'Possessor' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Mrs. Wormwood in ‘Matilda the Musical’ (2022)

Vorig jaar speelde Andrea Riseborough de moeder van Matilda, mevrouw Wormwood, in de Netflix-remake van 'Matilda the Musical'. Al voor de geboorte van hun dochter Matilda verachten Mrs Wormwood en haar man (Stephen Graham) kinderen. Het lieve kleine meisje wordt opgevoed in een huis vol haat, waardoor ze in opstand komt en een telekinetische kracht ontdekt waarmee ze voorwerpen alleen met haar geest kan verplaatsen.

Riseborough geeft de film een eigenzinnig tintje. Haar personage, gekleed in kitscherige outfits en met een onwaarschijnlijke krullende blonde pruik, doet denken aan Mrs. Woormwood uit de film van 1996, gespeeld door Rhea Perlman. Ondanks de verschrikking die ze voor hun dochter betekenen, komen Mr. en Mrs. Wormwood in deze remake over als een entertainend koppel, en het is duidelijk dat Riseborough en Stephen Graham veel plezier hebben beleefd aan het spelen van deze twee personages.

Ontdek ‘Mathilda the Musical’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top