One day, one goal: Ramon Diaz zorgt voor Argentijns lichtpunt in gitzwart WK 1982

Sport | In 1982 stond op WK in Spanje in de tweede ronde (dat toen een tweede groepsfase was) dé kraker van het international voetbal op het programma: Argentinië – Brazilië. Het werd een iconische wedstrijd om meerdere redenen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Argentinië en Brazilië zaten samen met Italië duidelijk in de Groep des Doods. Brazilië had in de eerste groepsfase een perfect parcours gereden na zeges tegen de Sovjet-Unie, Schotland en Nieuw-Zeeland. Argentinië kende meer problemen in zijn groep. Het pakte amper vier punten tegen België (0-1-verlies), Hongarije en El Salvador.

Prachtig doelpunt

In de eerste wedstrijd in de tweede groepsfase verloor het met 2-1 van Italië, dus de Argentijnen moesten winnen van hun eeuwige rivaal. Het was hopen op spektakel met iconische spelers als Diego Armando Maradona, Mario Kempes, Zico en Socrates tussen de lijnen. De Goddelijke Kanaries waren duidelijk een maatje te groot voor de twijfelende Argentijnen. Zico scoorde na 11 minuten de 0-1 en na de rust wisten Serginho Chulapa en Léo Junior de 0-3 te scoren. Een vernedering voor de fiere Argentijnen en Maradona kon deze vernedering niet aanzien. Hij zorgde met een van de vuilste overtredingen ooit op een WK voor ophef. Hij plantte zijn studs vol in de buik van Batista. De legendarische voetballer kreeg zo vijf minuten voor tijd een rode kaart.

Toch wist Ramon Diaz de eer nog een beetje te redden voor de Argentijnen. De aanvaller kreeg de bal voor de voeten en hij twijfelde niet. Hij besloot meteen zijn kans te gaan en trapte de bal met een speciaal effect keihard in de winkelhaak. Een prachtig doelpunt van een spits die toch wel onderschat werd. Brazilië won deze match, maar uiteindelijk zou Italië het WK winnen.

Vreemd einde bij Argentinië

Diaz speelde op dat moment voor River Plate, maar enkele maanden na zijn goal tekende hij bij Napoli. Hij speelde er een seizoen en nadien ging hij nog aan de slag bij Avellino, Fiorentina en Inter. In die zeven jaar in Italië vond hij 68 keer de weg naar de netten in 239 wedstrijden. Na zijn passages in Italië speelde hij ook nog voor AS Monaco, River Plate en Yokohama Marinos. Opvallend genoeg was die goal tegen Brazilië zijn laatste interland voor Argentinië. Hij tikte af op 10 goals in 24 wedstrijden. Er werd gezegd dat hij en Diego Armando Maradona ruzie kregen, waardoor zijn carrière bij Argentinië nooit echt van de grond kwam. ‘Pluisje’ ontkende dat later.

Diaz werd na zijn spelerscarrière trainer. Hij vulde zijn cv met tal van clubs zoals River Plate, América, Botafogo en vandaag is hij trainer van Al-Hilal. Hij was ook bondscoach van Paraguay. Diaz is ondertussen 63 jaar.

Fan van deze reeks? Herbeleef dan hoe Trevor Francis Nottingham Forest de Europacup I bezorgde.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top