One day, one goal: Trevor Francis knalt Nottingham Forest in de geschiedenisboeken

Sport | Eind jaren zeventig zorgde Nottingham Forest voor een mooi verhaal in het Engelse voetbal. In enkele maanden tijd gingen ze van de Engelse tweede klasse in een ruk door naar de titel in de hoogste afdeling. Dat was onder meer te danken aan Trevor Francis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nottingham Forest speelt dit seizoen weer in de Premier League, maar voordien moesten ze jaren knokken in de lagere Engelse reeksen. De Engelse club, met onder meer de Belg Orel Mangala in de rangen, investeerde tientallen miljoenen euro’s om een goed figuur te slaan bij hun terugkeer op het allerhoogste niveau. De jonge lezers onder jullie zullen Nottingham Forest als club niet echt kennen, maar het is wel een legendarisch team in Engeland.

In de jaren zeventig domineerde het Engelse voetbal Europa. Nottingham Forest kwam ook plots opzetten. Trainer Brian Clough loodste het team in 1977 via een derde plaats in de tweede Engelse afdeling naar eerste klasse. Het seizoen nadien verrasten ze vriend en vijand door met oogstrelend aanvallend voetbal meteen de landstitel te veroveren. En het sprookje werd nog mooier door een jaar later zelfs de Europacup te winnen. Trevor Francis was in de finale de held met het enige doelpunt van de partij.

Koude douche voor de Zweden

In die periode was het als team iets ‘makkelijker’ om de finale te halen dan vandaag het geval is in de Champions League. Nottingham Forest speelde amper acht wedstrijden om de finale te bereiken. Nottingham schakelde Liverpool uit in de achtste finales en nadien wist het ook AEK Athene, Grasshopper Zürich en FC Köln af te houden. In de finale was het Zweedse Malmö de tegenstander.

De wedstrijd was niet bepaald een spektakelstuk, want er vielen amper kansen te noteren. Toch kregen de Engelse fans iets om te vieren. De Schot John Robertson stoomde door op de linkerflank en bracht de bal voor doel. Daar vond hij Trevor Francis die zich naar het leer wierp en de 1-0 tegen de touwen kopte.

Winstgevende investering

Het bleef bij die 1-0 en Trevor Francis speelde zich zo in de geschiedenisboeken. Trainer Brian Clough haalde daarmee zijn grote gelijk, want de coach van Nottingham Forest had zijn bestuur weten te overtuigen om 1 miljoen pond te betalen om Francis weg te halen bij Birmingham City. Dat was in die tijd een enorm transferbedrag, zeker voor een speler die daarvoor een jaar in de Verenigde Staten had gespeeld. Maar Francis bewees het gelijk van Clough en bezorgde Nottingham Forest zijn allereerste Europese beker.

Een jaar later stond Nottingham Forest, met Francis in de ploeg, weer in de finale. Ze namen het daarin op tegen Hamburg SV en het won ook die partij met 1-0. Francis zou na zijn passage in Nottingham nog uitkomen voor Manchester City, Sampdoria, Atalanta, Glasgow Rangers, Wollongong City (Australië) om daarna in Engeland af te sluiten bij Queens Park Rangers en Sheffield Wednesday.



Fan van deze reeks? Herbeleef dan hoe Lakhdar Belloumi een legende werd in Algerije.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top