One day, one goal: Alex Czerniatynski schittert op Europese droomavond met Antwerp

Sport | Royal Antwerp FC kende begin jaren 90 Europees succes. De Great Old moest in de Europacup II (de voorloper van de Europa League) aan de bak tegen Admira Wacker. Aanvaller Alex Czerniatynski liet tijdens die partij van zich horen.

Antwerp had in de eerste ronde Glenovan uitgeschakeld en stootte in de achtste finales van de Europacup II op het Oostenrijkse Admira Wacker. Coach Walter Meeuws had bekende namen als Rudi Smidts, Hans-Peter Lehnhoff, Cisse Severeyns en Alex Czerniatynski in zijn team staan.

Roofdier in de zestien meter

Voor die laatste werd het een wedstrijd om nooit meer te vergeten. De Oostenrijkse club kwam nog op voorsprong via Olaf Marschall, maar ‘Czernia’ tikte na een blunder van de doelman de 1-1 tegen de netten. Nog voor de rust werd het 2-1 via Gerald Bacher. Na de rust moest Antwerp dus vol aan de bak en Didier Segers hing de bordjes na 55 minuten weer gelijk: 2-2. De laatste 30 minuten waren volledig voor Alex Czerniatynski. De goaltjesdief wist een voorzet van Lehnhoff in doel te koppen: 2-3.

De aanvaller, die bekend stond als een roofdier in de zestien meter, was er als de kippen bij toen de doelman een bal loste. Hij trof raak en scoorde de 2-4. Een mooie zege en drie goals voor de spits. Antwerp zou de terugmatch uiteindelijk overleven na verlengingen (3-4). Nadien schakelde de club met stamnummer 1 Steaua Boekarest en Spartak Moskou uit. Ze wisten zich te plaatsen voor de finale, maar daar was Parma met 3-1 te sterk. Antwerp is nog steeds de laatste Belgische club die een Europese finale wist te spelen.

Mooie carrière

Czernia was in die periode 32 jaar en zou nog tot zijn 39ste voetballen. De aanvaller was technisch niet de meest uitmuntende speler, maar hij was wel een garantie op goals. Hij speelde voor RFC Luik, Sporting Charleroi, Beerschot, RSC Anderlecht, Standard, KV Mechelen en Royal Antwerp FC. Met 187 goals in 490 wedstrijden bewees hij zijn waarde als doelpuntenmaker. Czernia speelde ook 31 keer voor de nationale ploeg van België en trof daarin 7 keer raak. Hij speelde mee op het WK 1982 en EK 1984.

Na zijn carrière als speler ging de aanvaller aan de slag als trainer, maar daar kende hij minder succes. Czerniatynski was werkzaam bij Standard (jeugdtrainer), KV Mechelen (jeugdtrainer en T1), Kampenhout SK, Union SG, KSK Beveren, Doornik, Olympic Charleroi, Sint-Niklaas, Waasland-Beveren (T2), Seraing, RFC Luik, KFC Duffel en RSC Chatelet.

Fan van deze reeks? Herbeleef dan hoe de Argentijn Ramon Diaz met een heerlijke pegel scoorde tegen Brazilië.