One day, one goal: Lakhdar Belloumi nagelt Duitsland aan het kruis op het WK van 1982

Sport | Lakhdar Belloumi, die beschouwd wordt als de beste Algerijnse speler aller tijden, maakte een van zijn meest iconische doelpunten voor zijn land tegen West-Duitsland tijdens het WK in 1982.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lakhdar Belloumi kreeg de Afrikaanse Gouden Bal in 1981, vond de blinde pass uit en is Algerije's meest gevierde speler. Kortom, hij is een echte legende van het Afrikaanse voetbal. Hoewel hij niet de internationale erkenning kreeg die hij verdiende omdat hij nooit bij een grote Europese club kwam - ondanks de belangstelling van grote clubs op het oude continent - werd de aanvallende middenvelder door iedereen die hem zag spelen, inclusief de grote Pele, erkend als een fantastische speler.

Een van zijn vele doorbraken kwam in 1982 op het WK in Spanje. Het publiek keek niet echt uit naar het eerste grote optreden van Algerije op een wereldtoernooi, hoewel ze met Salah Assad, Rabah Madjer en Lakhdar Belloumi over enkele formidabele spelers beschikten.

Mannschaft

Op 16 juni speelden de Algerijnen hun allereerste WK-wedstrijd tegen het grote West-Duitsland, de titelhouders. De Duitsers rekenden zich al rijk, maar kwamen er al snel achter dat de Woestijnvossen hen te slim af waren. Een eerste doelpunt van Rabah Madjer zorgde voor wat onrust bij de Mannschaft, maar door een gelijkmaker van Karl-Heinz Rummenigge tien minuten later voelden de Duitsers zich weer zegezeker. Onterecht, zo bleek amper een paar seconden later.

Kort na de treffer van Rummenigge kwam Salah Assad op de rechterflank terecht en stuurde een voorzet richting doel. Belloumi volgde de beweging perfect en mikte de bal in het doel van Toni Schumacher. Negen passes en 23 seconden na de gelijkmaker stond Algerije voor en was er geen weg meer terug. De Woestijnvissen wonnen, het was de eerste keer dat een Afrikaans team een Europees land versloeg op een WK.

Historisch

"Het was een historische wedstrijd", herinnert Belloumi zich. "In de kranten werden we voor de wedstrijd neergesabeld, maar op het veld toonden we ons karakter. Helaas was deze prestatie onvoldoende om de kwalificatie voor de tweede ronde binnen te halen. Hoewel ze aan de vooravond van de derde wedstrijd na een verlies tegen Oostenrijk nog in de running zaten voor de tweede ronde, was hun overwinning op Chili onvoldoende.

De wedstrijd tussen West-Duitsland en Oostenrijk die later plaatsvond in Spanje, draaide uit op een schandalig spektakel waarbij beide teams doelbewust slecht speelden om te eindigen met een 1-0 score voor West-Duitsland. Beide partijen wisten immers dat een Duitse overwinning met één of twee doelpunten voor beide landen voldoende zou zijn voor kwalificatie naar de volgende ronde. Elk ander resultaat zou gunstig zijn voor Algerije en dus ten koste gaan van één van de twee teams. Naar aanleiding van deze wedstrijd paste de FIFA de spelregels voor groepswedstrijden aan. Afsluitende groepswedstrijden werden voortaan verplicht op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip gespeeld, een regel die nu nog geldt.

Ben je een fan van deze artikelreeks? Herbeleef het meesterlijke doelpunt van Richard Witschge tegen Barcelona.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top