One day, one goal: Richard Witschge etaleert puntgave traptechniek tegen FC Barcelona

Sport | Richard Witschge was een technisch zeer onderlegde voetballer die furore maakte bij Ajax. Hij kwam niet in het rijtje te staan van de allergrootste Nederlandse spelers, maar de linkspoot was wel een speler die de fans op het puntje van hun stoel kon laten zitten. Dat deed hij in 2002 tegen het grote FC Barcelona.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Amsterdam Tournament was jarenlang een traditie bij Ajax. De Amsterdammers ontvingen dan vaak Europese topclubs in het oefentoernooi net voor de start van het seizoen. In 2002 waren FC Barcelona, Manchester United en Parma te gast bij de Nederlandse topclub.

89ste minuut

In de eerste match won Ajax met 2-1 van Manchester United en in de tweede partij stond het treffen met FC Barcelona op het programma. Het werd een spektakelstuk van jewelste. Barça kwam 0-2 voor via Javier Saviola en Patrick Kluivert, maar Ahmed ‘Mido’ Hossam scoorde de aansluitingstreffer. Saviola zorgde echter al snel voor de 1-3. De wedstrijd leek gespeeld, maar Rafael van der Vaart wist met twee goals de score gelijk te stellen.

Hét moment van de match kwam er in de 89ste minuut. Richard Witschge, die zoals we al aangaven technisch zeer onderlegd was, mocht zich achter de bal zetten om een vrije trap te nemen. Hij wist met een prachtig gekrulde bal over de muur de 4-3 tegen de touwen te knallen. Een heerlijk doelpunt, wat Ajax alsnog de zege bezorgde. Ajax zou uiteindelijk het oefentoernooi winnen, mede dankzij Witschge.

Mooi palmares

Witschge kende een mooie carrière. Hij brak als jonge kerel uit de jeugdopleiding door richting het eerste elftal. Door de zeer zware concurrentie stond hij niet altijd in de basis, maar hij wist toch een zeer mooie transfer naar FC Barcelona te versieren. Na twee jaar volgde een avontuur bij Bordeaux. Witschge speelde uiteindelijk ook nog voor Blackburn Rovers, terug Ajax, Deportivo Alaves, ADO ’20 en het Japanse Oita Trinita. Witschge speelde ook 31 keer voor Nederland.

De voormalige linkermiddenvelder speelde een zeer mooie prijzenkast bij elkaar. Hij won bij Ajax de Europacup II, twee landstitels, een beker en een supercup. FC Barcelona bezorgde hem een Europacup I, een Europese supercup, een titel en een Spaanse supercup. Bij Bordeaux (Intertoto Cup) en Blackburn (landstitel) kwamen daar nog een aantal prijzen bij.

Fan van deze reeks? Herbekijk dan het prachtige doelpunt van Xavier Gravelaine tegen Real Zaragoza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top