Is er een haar in de boter tussen Kevin De Bruyne en Pep Guardiola?

Sport | Kevin De Bruyne was de afgelopen weken enkele keren bankzitter bij Manchester City. Reden genoeg voor kwatongen om te speculeren over ruzie tussen de Rode Duivel en Pep Guardiola. Strookt dat giswerk met de realiteit?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Manchester City kreeg afgelopen weekend een gouden kans om in te lopen op de koploper in de Premier League, Arsenal. De leider ging zaterdag namelijk kopje onder op bezoek bij Everton, waardoor de Citizens de kans kregen om tot op twee punten van The Gunners te naderen in het klassement. Maar zondag verloor de titelverdediger bij Tottenham. De nederlaag leidde tot kritiek op Pep Guardiola, want de coach had spelleider Kevin De Bruyne niet in zijn basiself gezet.

Opmerkelijke afwezige

De voormalige coach van Barcelona en Bayern München had medio januari tegen Tottenham al hetzelfde gedaan. City won toen met 4-2 zonder KDB, die de hele wedstrijd op de bank bleef. Dezelfde truc pakte afgelopen zondag anders uit in de Londense buitenwijken. Guardiola en co. keken al na een kwartier tegen een 1-0-achterstand aan.

Noodgedwongen gooide hij De Bruyne in de strijd op het uur. De beste assistgever van de competitie leverde twee schoten, vier voorzetten en drie sleutelpasses af, maar de score veranderde niet. En dus vielen analisten en andere commentatoren over elkaar heen om Pep en zijn vreemde keuze te veroordelen: “De Bruyne op de bank zetten in een wedstrijd die je moet winnen om weer op twee punten van Arsenal te komen? Waanzin”, meldde Daily Mail. Op Sky Sports ging analist Graeme Souness verder: “Hoe kun je Julian Alvarez selecteren en Kevin De Bruyne niet? Alvarez heeft vier doelpunten gemaakt in 15 wedstrijden, terwijl De Bruyne voor mij een van de beste, zo niet dé beste aanvallende middenvelder ter wereld is.”

Spanning in de lucht?

Na afloop werd Pep Guardiola aan de tand gevoeld over zijn opmerkelijke beslissing: “De Bruyne op de bank zetten was een duidelijke tactische keuze. Als invaller verwachtte ik dat hij een sleutelpass zou geven of tussen de linies zou lopen.” Zijn plannetje mislukte.

Na het vertrek van Cancelo, volgens sommigen het gevolg van een ruzie tussen speler en coach, stelt Gary Neville zich namens Sky luidop vragen over Guardiola’s huidige keuzes. “Het geval Cancelo, de terugtrekking van KDB uit de basiself plus Dias en Laporte die nog steeds op de bank zitten: het begint te tellen. Alles wat er gebeurt is vreemd. Pep Guardiola is een genie. Maar hij is niet boven kritiek verheven.”

De verklaring voor de bizarre ingreep van Guardiola is misschien doodeenvoudig: het speelschema van City is razend druk en The Citizens jagen al jaren op de UEFA Champions League. Misschien wilde de Spaanse coach zijn speler, die essentieel is voor de goede werking van zijn team, gewoon laten rusten om hem nadien optimaal te kunnen inzetten in het kampioenenbal. Rest de vraag waarom Pep dat net op zo’n cruciaal moment in de titelstrijd deed...

Volg de UEFA Champions League, inclusief de wedstrijd van woensdag 22 februari om 20u50 tussen RB Leipzig en Manchester City, exclusief op de zender Pickx+ Sports 2 beschikbaar met de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx. Duik eveneens dagelijks in de actualiteit omtrent het kampioenenbal (interviews, verslagen, magazines, ...) dankzij het aanbod van Pickx op tv en op de website.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top