Hoe M.I.A.'s 'Paper Planes' een populair popnummer werd

Muziek | Het nummer 'Paper Planes' van de Britse hiphopzangeres M.I.A. kwam uit in 2008, werd geproduceerd door Diplo en gebruikt een sample van 'Straight To Hell' van The Clash. De catchy song werd ook gebruikt in verschillende speelfilms en heeft zijn stempel gedrukt op een hele generatie muziekliefhebbers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Paper Planes' is de vierde single van ‘Kala’, het tweede album van M.I.A.. Het werd geproduceerd door de Britse dj Switch en de Amerikaanse producer Diplo (met wie Mathangi "Maya" Arulpragasam, of kortweg M.I.A., een relatie had van 2003 tot 2008), en ze gebruikten een sample van een hit van de Britse band The Clash: 'Straight to Hell'. 

Al snel na de release werd het nummer een wereldwijde hit. "I fly like paper, get high like planes. If you catch me at the border I got visas in my name". "Ik vlieg als papier, word high als vliegtuigen. Als je me bij de grens betrapt, heb ik visa’s op mijn naam staan." Zo begint het liedje, voordat de jubelende geluiden van geweerschoten en kassa’s het alom bekende refrein inzetten.

Het liedje is een soort icoon van de popcultuur geworden. Het werd uitgebreid gebruikt voor de promotie van 'Pineapple Express', een film uit 2008 van Seth Rogen en James Franco. Een remix van DFA was ook prominent aanwezig in de Oscar-winnende film 'Slumdog Millionaire', en werd uiteindelijk gesampled voor Kanye Wests, T.I.'s en Jay-Z's megatube 'Swagga Like Us'.

Een geëngageerde artieste

Interessant is dat hoewel het nummer een marketingsucces was, het ook een symbool van rebellie is gebleven, een soort middelvinger naar het systeem. De zangeres heeft uitgelegd dat ze de tekst op één ochtend had bedacht. Zij woonde toen in de wijk Bedford-Stuyvesant in Brooklyn, New York, die bekend staat als een wijk met een hoge Afrikaanse immigratie. De teksten, die het centrale thema van haar album 'Kala' samenvatten, zijn opgevat als een satirische kijk op de Amerikaanse perceptie van buitenlanders die op zoek zijn naar een visum en immigranten uit derdewereldlanden.

Op het moment dat het nummer een succes werd, veroordeelde M.I.A. ook de oorlogsmisdaden van de Sri Lankaanse regering tegen de Tamils, met wie M.I.A. een etnische en culturele achtergrond deelt. Het leverde haar beschuldigingen van steun aan terrorisme op.

Lees ook:

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top