Beyoncé verbreekt eindelijk het Grammy-record van een Hongaarse dirigent

Muziek | De 65e editie van de Grammy Awards zorgde zondag voor een paar verrassingen. Beyoncé gooide opnieuw hoge ogen met vier Grammy's, maar haalde deze beeldjes niet in een belangrijke categorie. Harry Styles wist daarentegen de belangrijke award voor beste album van het jaar te winnen. Hoe dan ook kon Queen B op het einde van de ceremonie tevreden naar huis gaan, want ze heeft nu in totaal 32 Grammy's in haar carrière gewonnen. Dat is één beeldje meer dan recordhouder Georg Solti. Pickx blikt terug op de winnaars van deze editie... en vertelt je kort wie die nobele onbekende mijnheer Solti is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Popsensatie Harry Styles won met 'Harry's House', zijn derde album, de meest begeerde prijs van het muziekequivalent van de Oscars in de categorie 'Album of the Year'. Op de plaat gaan synthesizers en zachte akoestiek gepaard met zeer persoonlijke teksten, waardoor 'Harry's House' het meest intieme album van de Britse ster is. "Ik ben zeer geïnspireerd door de vroegere laureaten in deze categorie", verklaarde Styles na het overhandigen van de prijs.

De Amerikaanse blues-, folk- en countryzangeres en -gitariste Bonnie Raitt won in de categorie song van het jaar met haar nummer 'Just Like That'. Ook haar winst kwam als een verrassing tegen zwaargewichten Beyoncé, Taylor Swift en Adele. De concurrentie was groot in die categorie, een van de meest prestigieuze van de Grammy's, maar de prijs ging uiteindelijk naar de veelgeprezen 73-jarige zangeres, die al tien grammofoonbeeldjes in haar kast heeft staan.

Verrassend

De Amerikaanse zangeres Lizzo won het zondag van andere iconen Beyoncé en Adele in de categorie 'Record of the Year' met 'About Damn Time'. Met de prijs krijgt Lizzo alsnog wat ze verdient, want in 2020 werd algemeen verwacht dat ze zou winnen. Toen mocht popfenomeen Billie Eilish met de eer gaan lopen. In haar speech bedankte ze Beyoncé als één van haar grootste inspiraties:

“I skipped school to see you perform. You changed my life. The way you make me feel, I was like I wanna make people feel the same. You clearly are the artist of our life.”

De jonge Amerikaanse jazzzangeres Samara Joy won dan weer de felbegeerde Grammy Award voor nieuwkomer van het jaar. De 23-jarige New Yorkse haalde het van de Braziliaanse popster Anitta, het Frans-Amerikaanse duo DOMi & JD Beck en de Italiaanse rockers Måneskin. Recensenten vergelijken Samara met gerenommeerde jazzzangeressen als Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Sarah Vaughan en Nina Simone. "Jullie hebben me allemaal heel hard geïnspireerd", klonk het bij een emotionele Samara. "Ik ben zo dankbaar dat ik hier mag zijn, dat ik mezelf mag zijn."

Beyoncé boven

Beyoncé is op het einde van de rit de meest succesvolle artiest als het aankomt op aantal awards. Deze keer werd ze gelauwerd in de categorieën beste dance/elektronisch nummer voor 'Break my soul', beste dance/elektronisch album voor de plaat 'Renaissance', beste traditionele R&B performance voor 'Plastic off the sofa' en beste R&B-nummer voor 'Cuff it'. Met haar vier nieuwe beeldjes heeft Queen B in haar carrière in totaal 32 Grammy's ontvangen, een record. 

“I'd like to thank the queer community for your love. And for inventing this genre."

Voordien was de Hongaarse orkestleider Georg Solti de recordhouder met 31 Grammy's. De laatste award won hij in 1997 in de categorie beste opera-opname. Tenzij je een groot liefhebber bent van klassieke muziek, zal je deze Hongaarse dirigent niet kennen. Maar de kans is groot dat je zijn werk al eens hebt gehoord, bijvoorbeeld in de filmklassieker 'Apocalypse Now'. Daar weerklinkt zijn opname van Wagners 'De Walkurenrit' in een iconische scène waar Amerikaanse gevechtshelikopters een Vietnamees dorp aanvallen.

EGOT

Een ander bijzonder moment was de uitreiking van de Grammy Award voor beste audioboek aan Viola Davis. Hiermee heeft ze nu een Emmy, Grammy, Oscar en Tony in haar prijzenkast staan. Dankzij deze award heeft de actrice nu de zogeheten EGOT-status behaald. 

In 2016 won Davis een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in 'Fences'. Voordien had ze al twee Tony Awards gewonnen voor haar theaterrollen. En in 2015 verzilverde de actrice een Emmy-nominatie voor beste actrice voor haar rol in de televisieserie 'How to get away with murder'. Slechts 17 andere personen hebben de EGOT-status ooit behaald, waaronder zangeres Jennifer Hudson en componisten als Andrew Lloyd Webber.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top