Kan Aryna Sabalenka, die Elise Mertens uitschakelde, deze Australian Open winnen?

Sport | Aryna Sabalenka, de nummer vijf van de wereld, droomt van haar allereerste Grand Slam-zege op de Australian Open. Vanavond in de kwartfinale neemt ze het op tegen de Kroatische Donna Vekic voor een plek bij de laatste vier.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sabalenka weet hoe ze een grandslamtoernooi moet winnen. Aan de zijde van Elise Mertens heeft ze in het dubbelspel in 2019 namelijk de US Open gewonnen en in 2021het Australian Open. In het enkelspel jaagt de 24-jarige Wit-Russische echter nog steeds op een eerste grandslamoverwinning. Dit seizoen zou het misschien kunnen lukken voor de nummer vijf op de wereldranking want sinds de Australian Open twee weken geleden zijn begonnen in Melbourne maakt ze indruk.

Iets te agressief

Na de uitschakeling van Iga Swiatek, Ons Jabeur, Jessica Pegula en Caroline Garcia is Aryna Sabalenka de hoogstgeplaatste speelster in het toernooi geworden. Ze won in Adelaide en is nu kwartfinaliste op de Australian Open, maar haar tegenstanders lijken in 2023 de code nog niet te hebben gevonden om van haar te winnen want ze heeft nog geen set verloren. Nadat ze Elise Mertens versloeg in de derde ronde stootte de tweehandige backhandspecialiste voor het eerst in haar carrière door naar de kwartfinale van de Australian Open door regerend olympisch kampioene Belinda Bencic (WTA 12) te verslaan.

Aryna Sabalenka is een ongelooflijk sterke speelster die al enkele jaren constante uitslagen bij elkaar tennist op het WTA-circuit. Maar ondanks haar ervaring is ze er tot nu toe nog niet in geslaagd om individueel een grandslamtoernooi te winnen. Haar agressieve speelstijl heeft haar daarbij niet altijd in de kaart gespeeld omdat ze soms te geforceerd op zoek gaat naar snelle punten. Haar opslag was ook lange tijd een probleem, want ze was een specialiste van dubbele fouten.

Biomechanische trainingssessies voor haar opslag

Maar onlangs heeft ze haar opslagstijl veranderd. Ze slaat nu gemakkelijker op, met minder slice en meer topspin. Het gevolg van het bekijken van vele video's van haarzelf om het probleem te begrijpen. "Ik heb veel gewerkt aan mijn opslag. Ik bleef proberen, erin geloven en dingen veranderen. Ik veranderde zelfs de biomechanica van mijn beweging. Ik deed alles om die opslag te veranderen. Ik dacht altijd dat het een mentaal probleem was, maar dat was het niet."

En de resultaten bleven niet uit. Ze werd halve finaliste op Wimbledon en de US Open en als ze zich weet te plaatsen voor de kwartfinale op de Australian Open is het de derde keer dat ze in een grandslamtoernooi bij de laatste vier is. Wordt het voor haar ook de derde keer, goede keer om een Grand Slam te winnen? "Ik wil niet over doelen praten, ik denk dat we hier allemaal dezelfde doelen hebben. Wat ik op dit moment probeer te doen, is echt professioneel zijn op het speelveld en elke wedstrijd alles geven. Een gemakkelijke overwinning tegen een tegenstander, dat bestaat niet meer in het toptennis van vandaag, dat is iets waar ik me zeer bewust van ben”, concludeert Aryna Sabalenka, die wel eens snel in de prijzen zou kunnen vallen nu ze meer volwassen is geworden.

Volg de Australian Open van 16 tot 29 januari op Eurosport 1 (basisaanbod) en Eurosport 2, beschikbaar in het Proximus Pickx Sports-pakket.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top