Hervé Renard en Andrea Pirlo behoren tot kandidaten om Roberto Martinez op te volgen bij de Rode Duivels

Sport |

Tot vandaag kon er gesolliciteerd worden bij de Belgische voetbalbond voor de vacature van bondscoach. De namen van de trainers die een kandidatuur ingestuurd hebben beginnen beetje bij beetje uit te lekken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De verwachtingen zijn enorm en de Task Force die aangesteld werd om de nieuwe bondscoach te benoemen, wacht een zware taak met het oog op de toekomst van de Rode Duivels. Sinds Roberto Martinez zijn vertrek aankondigde na de roemloze WK-exit verspreiden de geruchten omtrent zijn opvolging zich als een lopend vuurtje. Thierry Henry, gewezen assistent van Martinez, geniet de publieke steun van spelers als Romelu Lukaku, Toby Alderweireld en Loïs Openda. Maar er liggen kapers op de kust.

Hervé Renard

De Task Force, die bestaat uit Peter Bossaert, Bart Verhaeghe, Sven Jaecques en Pierre Lochte, heeft aardig wat cv’s toegestuurd gekregen. Met de hulp van sleutelspelers als Lukaku, Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois moet ze nu beslissen of ze de rol van bondscoach zouden kunnen toevertrouwen aan nog een andere Fransman, met name Hervé Renard.

Volgens het Nieuwsblad stelde de huidige selectieheer van Saoedi-Arabië, het enige team dat wereldkampioen Argentinië wist te kloppen op het recente WK in Qatar, zich kandidaat. Renard beantwoordt wel degelijk aan het profiel van “serial winner”, iemand “die weet hoe je trofeeën moet winnen in competities die wereldwijde faam genieten”. Op clubniveau scheerde hij nooit hoge toppen, maar hij groeide wel uit tot eerste trainer die de Afrika Cup won met twee verschillende landen: Zambia en Ivoorkust. “Natuurlijk voel ik me klaar om een grotere selectie te trainen. Tot op heden sprak ik zo niet omdat ik iemand ben die bescheiden probeert te blijven”, gaf de 54-jarige trainer te kennen aan RMC Sport in november. “Soms is echter goed om signalen uit te zenden. En bij deze heb ik mijn ambitie uitgesproken.”

Een Italiaan?

Hoewel Antonio Conte door velen bestempeld werd als een goede keuze, verdween diens naam al snel in de prullenmand omwille van het financiële plaatje. Andrea Pirlo, een andere Italiaan, zond daarentegen zijn kandidatuur in. De 43-jarige Pirlo staat momenteel aan het roer bij het Turkse Fatih Karagumruk, momenteel tiende in de Turkse Super Lig, maar droomt zonder twijfel van een functie die meer tot de verbeelding spreekt.

Als speler won Pirlo, die beschouwd wordt als een van de beste middenvelders aller tijden, zowat alles wat er te winnen valt, maar als trainer wil het voorlopig nog niet echt vlotten. Met Juventus greep hij voor het eerst in 10 jaar naast de landstitel, wat hem de kop kostte bij de Oude Dame in 2021.

Namen als André Villas-Boas en Rafael Benitez circuleren evenzeer, al is het nog af te wachten of ze daadwerkelijk gesolliciteerd hebben. Tegen eind januari wordt een beslissing verwacht.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top