De hoogtepunten van de Rode Duivels onder Roberto Martínez

Sport |

Meteen na de uitschakeling op het WK in Qatar kondigde Roberto Martínez zijn afscheid aan als bondscoach. Een afscheid in mineur voor de Spanjaard, maar we mogen niet vergeten dat hij ons sinds zijn aanstelling in 2016 verscheidene mooie momenten bezorgde. Een overzichtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na het débacle op het EK 2016, toen België in de kwartfinales roemloos uit het toernooi geknikkerd werd door een matig Wales, wilde iedereen verandering aan het hoofd van de nationale ploeg. De Gouden Generatie miste een topcoach. Marc Wilmots werd vervangen door Roberto Martínez. Nieuwe staf, nieuwe ideeën, nieuw systeem. De Spanjaard, voordien ook al coach van Everton, Swansea en Wigan, zorgde voor een frisse wind bij de Rode Duivels.

Het enthousiasme kreeg echter snel een knauw in de eerste match onder Martínez: in een oefenpot tegen Spanje werd België zoek gespeeld. Het bleek echter een experiment dat de nieuwe bondscoach veel wijzer maakte, want nadien zetten de Rode Duivels een feilloos parcours in richting WK 2018 in Rusland. Met een 28 op 30 en enkele overtuigende zeges (waardoor België met 43 gemaakte goals de beste leerling van de klas bleek in die WK-kwalificaties), vertrok de delegatie naar Rusland. Daar golden ze zelfs als een van de titelfavorieten.

Een WK voor de geschiedenisboeken

België loste de verwachtingen meteen in. De groepsfase werd afgesloten met een 9 op 9 tegen Panama, Tunesië en Engeland. Daar waar vele andere toplanden struikelden of moeizaam startten, bleek België op de afspraak. De achtste finale tegen Japan werd er eentje voor de eeuwigheid, met een onwaarschijnlijk scoreverloop, waarbij Chadli na een counter in de blessuretijd de kwalificatie voor de kwartfinales afdwong. Toegegeven, het had even goed anders kunnen lopen in die wedstrijd, en wie weet hoe het parcours onder Martínez er dan had uitgezien? Een sleutelmoment voor de Catalaan.

Enkele dagen later stond al een nieuwe belangrijke afspraak met de geschiedenis op het programma: een kwartfinale tegen Brazilië. De bondscoach pakte uit met een tactisch meesterplan, met Romelu Lukaku als rechterflank en Kevin De Bruyne als valse spits. De Rode Duivels wisten op die manier de Goddelijke Kanaries te verrassen en zorgden voor een historische overwinning. De grote favoriet naar huis en België naar de halve finales. Daar wachtte met Frankrijk alweer een andere titelfavoriet en één stilstaande fase bleek daarin fataal: 1-0-verlies. De droom voorbij. Uiteindelijk kaapte de Gouden Generatie wel nog een bronzen medaille mee naar huis, het beste resultaat ooit op een wereldbeker.

De ontnuchtering volgde in het jaar nadien, toen de ploeg een serieuze optater kreeg van Zwitserland en zo de Final Four van de Nations League miste. Maar die misstap werd snel weer rechtgezet richting EK 2020. De Duivels deden nog beter dan in de vorige kwalificatiecampagne en haalden 30 op 30. Op die manier kwalificeerden ze zich voor een vierde keer op rij voor een groot toernooi. In de Nations League bereikten ze ondertussen ook nog eens de Final Four, waardoor het vertrouwen groot was bij de start van dat EK in verschillende landen.

Teleurstelling

De selectie kampte met enkele blessures, onder meer Kevin De Bruyne en Eden Hazard waren niet topfit. Bovendien was er het afscheid van enkele internationals van die Gouden Generatie: Kompany, Fellaini, Dembele, Defour en Nainggolan hielden het allemaal voor bekeken. Toch slaagde Martínez erin om de Duivels voorbij de groepsfase te loodsen. In de achtste finales werd met titelhouder Portugal weer de scalp gepakt van een toernooifavoriet. Maar in de ronde nadien, de kwartfinale, ging het schip watermaken. De Italianen troefden de Rode Duivels af, op technisch, fysiek maar ook tactisch vlak. Een blamage voor Martínez. Drie maanden later liepen de Duivels alweer een blauwtje op tegen Frankrijk, in de halve finales van de Nations League maakten zij een 2-0-achterstand nog ongedaan.

Het was dus met een pak minder vertrouwen dat deze fantastische generatie naar het WK in Qatar afzakte -waar ze zich overigens weer vlot voor kwalificeerden. Terecht, zo blijkt nu. De groepsfase werd niet overleefd. Een pijnlijke uitschakeling die hetzelfde sentiment oproept als het EK van vorig jaar. Had Martínez meer kunnen doen met deze selectie? Ieder heeft daarover zijn mening. Met een balans van 56 overwinningen, 13 gelijke spelen en 10 nederlagen in 79 wedstrijden kan je alvast bezwaarlijk zeggen dat hij het slecht heeft gedaan. Meer zelfs: geen enkele bondscoach in de geschiedenis van België kan een beter rapport voorleggen.

Volg het WK in Qatar van 20 november tot 18 december via Sporza (Eén, Canvas en Ketnet).

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK?
- https://www.proximus.be/pickx/nl/2281691/is-duitsland-nog-steeds-een-grote-voetbalnatie 
- https://www.proximus.be/pickx/nl/2281451/lionel-messi-viert-record-bij-argentinie-met-kwalificatie-voor-tweede-ronde
- https://www.proximus.be/pickx/nl/2281718/de-eliminatie-van-de-rode-duivels-is-een-belangrijk-keerpunt 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top