Waarom Maarten Vandevoordt de meest veelbelovende doelman ter wereld is

Jupiler Pro League | De Rode Duivels bakten er weinig van op het WK, maar dat wil niet zeggen dat de toekomst somber oogt. Integendeel. Volgens onderzoeksbureau CIES heeft België met Maarten Vandevoordt zelfs de meest beloftevolle doelman ter wereld in de rangen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

CIES voert via allerhande data diepgaande onderzoeken uit. Daardoor kunnen er diepgaandere conclusies getrokken worden. Onder meer over jonge talenten en hun potentiële groeimarge. In hun laatste rapport schetsten ze een beeld van de meeste beloftevolle jongeren, ten laatste geboren in 2002, op hun respectievelijke positie én in hun specifieke rol.

Daar kwamen toch een aantal opvallende namen naar voren. Er stonden vier Belgen in het rapport: Maarten Vandevoordt (KRC Genk), Zeno Debast (Anderlecht), Ken Nkuba (Charleroi) en Johan Bakayoko (PSV). Bij de doelmannen staat Vandevoordt zelfs als nummer één op de lijst, voor andere keepers van pakweg Chelsea.

Transfer al beet

Waarom staat Maarten Vandevoordt helemaal bovenaan deze lijst? Het onderzoek van CIES is niet gebaseerd op technische criteria, die nog ontbreken om keepers te bestuderen. Ze kijken wel naar de ervaring die Vandevoordt al opdeed. Daardoor brachten ze verschillende andere criteria in kaart: het aantal vergaarde minuten, het niveau van deze wedstrijden en de behaalde resultaten.

Vandevoordt komt als beste leerling uit de klas en de 20-jarige Belg gaat onder meer Southampton-doelman Gavin Bazunu vooraf. Volgens CIES heeft Vandevoordt een marktwaarde van 18,1 miljoen euro, enkel Dogan Alemdar van Stade Rennes komt met 15,8 miljoen euro in de buurt. RB Leipzig zal het ook graag zien, want zij haalden Vandevoordt dit jaar al in huis. Zij plukten hem voor 10 miljoen euro (plus mogelijk nog wat extra bonussen) weg bij Racing Genk, dat hem nog tot de zomer van 2024 huurt van de Duitse club.

Rode Duivels?

Ondanks al zijn talent moet Vandevoordt wellicht nog een tijdje wachten op zijn debuut bij de Rode Duivels. Hij is momenteel de nummer een bij de beloften. Bij de eerste ploeg is er uiteraard Thibaut Courtois en ook Koen Casteels gaf aan dat hij nog zal doorgaan als Rode Duivel. Mogelijk kan Vandevoordt wél de strijd aangaan voor een rol als derde keeper, aangezien Simon Mignolet al 35 jaar wordt.

Het is dus niet uitgesloten dat Vandevoordt in 2023 wel eens zal opgeroepen worden. Zo kan hij ook ervaring opdoen en leren van een wereldtopper als Courtois. Vader Thierry Courtois liet bij TV Limburg onlangs verstaan dat het stilaan tijd is om Vandevoordt klaar te stomen als opvolger van zoon Thibaut. Die zal zeker het EK 2024 nog meemaken, maar het WK 2026 is nog een groot vraagteken. Is het dan aan Vandevoordt?

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer nieuws uit de Jupiler Pro League:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top