Deze landen stelden zwaar teleur op het WK 2022

Sport | Het WK 2022 is voorbij. Tijdens zo'n toernooi zijn er revelaties, maar ook ploegen die de hoge verwachtingen niet hebben weten in te lossen. Onze redactie stelde een lijstje samen met de vijf landen die het meest hebben teleurgesteld in Qatar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

België

Jammer genoeg moeten we beginnen met België. De Rode Duivels begonnen als outsider aan het toernooi, maar na een 4 op 9 was de groepsfase het eindstation. België begon nochtans goed, inzake resultaat, door met 1-0 te winnen van Canada. De Belgen speelden echter een povere partij. In de tweede match tegen Marokko werd met 0-2 verloren. Er moest nadien gewonnen worden van Kroatië, maar een 0-0-gelijkspel betekende de doodsteek.

De Rode Duivels vonden geen oplossing voor de blessure van Romelu Lukaku. Die kon enkel kort invallen tegen Marokko en speelde de tweede helft tegen Kroatië. Het was geen toeval dat België toen wél goed speelde, maar Lukaku miste de kansen (wegens een gebrek aan matchritme). Daarnaast waren er ook interne strubbelingen en zo werd het exit België en ook einde verhaal voor Roberto Martinez. Ook Eden Hazard kondigde zijn afscheid aan.

Duitsland

Duitsland zat allerminst in een sterke groep. Althans, op papier. Met Spanje was er wel een klepper, maar Japan en Costa Rica waren haalbare kaarten. In de eerste wedstrijd ging het echter mis. De kansen werden gemist en Duitsland verloor met 1-2 van Japan. Tegen Spanje werd een 1-1-gelijkspel gehaald. In de laatste match werd met 4-2 gewonnen van Costa Rica, maar de stuntzege van Japan tegen Spanje bezegelde het lot van de Duitsers.

Duitsland speelde weliswaar mooi voetbal, maar het was niet efficiënt. Achteraan slikte het te makkelijk goals (5 stuks in 3 matchen). In 2018 werd Duitsland ook al uitgeschakeld in de groepsfase en technisch directeur Oliver Bierhoff betaalde het gelag voor deze zwakke prestaties.

Denemarken

Denemarken was nog dé revelatie van het EK 2020 en ze waren de maanden voor het WK ook nog aardig op dreef. De dynamische Denen waren dan ook een verre outsider, maar daar kwam niets van in huis. Tegen Tunesië werd meteen teleurstellend 0-0 gespeeld en tegen Frankrijk stootte het op Kylian Mbappé (twee goals). Er werd met 2-1 verloren. In de allesbeslissende match tegen Australië stelde Denemarken nog het meest teleur. Het verloor met 1-0 en de gevreesde Danish Dynamite bleek maar een klein waakvlammetje te zijn.

Spanje

Spanje demonstreerde in de eerste wedstrijd tegen Costa Rica door met 7-0 te winnen. Het was La Roja op zijn best met prachtig voetbal en heerlijke goals. Tegen Duitsland werd er nadien nog 1-1 gespeeld en dat na een aangename pot voetbal. Tegen Japan ging het echter mis en werd er met 1-0 verloren.

Desondanks gingen ze door naar de achtste finales en daar wachtte Marokko. Spanje wist de Marokkaanse muur niet te ontwrichten en toonde een gebrek aan creativiteit en aanvallende stootkracht. In de strafschoppenreeks werden drie penalty’s op rij gemist. Sergio Busquets miste de laatste penalty en dat was zijn laatste wapenfeit als international. Bondscoach Luis Enrique werd ook bedankt voor bewezen diensten.

Servië

Net als Denemarken was Servië een team dat volgens analisten wel eens zou kunnen verrassen. In de eerste partij moesten ze nog hun meerdere erkennen tegen een bij momenten wervelend Brazilië (2-0). In de tweede partij leek Servië op weg naar een vlotte zege tegen Kameroen en kwam het 1-3 voor. Het werd echter 3-3 en dat was een kantelmoment.

Tegen Zwitserland werd in de beslissende groepsmatch met 2-3 verloren. Exit na amper drie wedstrijden en dat had toch niemand verwacht. De acht tegentreffers waren het grote probleem. Servië was zeker een aangenaam team om volgen en ze zorgden voor spektakel in Qatar. Als zij hun defensieve stabiliteit kunnen opkrikken, kan het een team zijn dat de komende jaren nog van zich kan laten horen.

Lees meer over het WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top