Waarom het aanblijven van Alderweireld als Rode Duivel een goede zaak is

Rode Duivels | Toby Alderweireld kondigde aan dat hij nog even wil doorgaan als Rode Duivel. De 33-jarige centrale verdediger van Royal Antwerp FC haalde op het WK nog een meer dan behoorlijk niveau. Het aanblijven van Alderweireld is een gouden zaak voor België.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De defensie kreeg de nodige kritiek voor het WK, maar zij deden het zeker niet onaardig. De Rode Duivels hielden twee keer de nul in drie wedstrijden en tegen Canada zorgde Toby Alderweireld met een geweldige lange bal voor de assist voor het enige doelpunt van de Belgen op het WK. Alderweireld, die het tijdens de match tegen Canada even aan de stok had met Kevin De Bruyne, was na de uitschakeling tegen Kroatië nog onzeker over zijn toekomst.

Trots

"Na de eerste teleurstelling van het WK heb ik ook mijn eigen toernooi geanalyseerd en ik denk dat ik tevreden kan zijn over mijn niveau. Dan is het ook moeilijk om afscheid te nemen, vind ik. Ik speel zo graag voor mijn land en ik ben altijd trots als ik België mag vertegenwoordigen. Zo lang ik het fysiek kan opbrengen, wil ik dan ook doorgaan en mijn land helpen”, zei hij aan Sporza.

Alderweireld is 33 jaar en op het volgende EK in 2024 zal hij 35 jaar zijn. De ex-speler van Ajax, Atlético Madrid, Southampton en Tottenham kan voor de volgende bondscoach een zegen zijn. In een driemansdefensie wist Alderweireld zich centraal achteraan goed staande te houden. In een viermansdefensie zou hij zich mogelijk nog beter in zijn sas voelen, aangezien hij daar geen grote ruimtes moet belopen. Met zijn positiespel, duelkracht en lange bal heeft hij nog heel wat wapens.

Gids voor de jeugd

De opvolger van Roberto Martinez zal achteraan wellicht wat jonge talenten kansen geven. Spelers als Wout Faes (24), Zeno Debast (19) en Arthur Theate (22) kloppen op de deur. Zij waren er bij op het WK, maar kwamen niet in actie. Ze hebben samen welgeteld acht interlands achter hun naam staan. Het is daarom geen goed idee om hen zonder internationale ervaring aan elkaar te koppelen. Een goede mix van ervaring en jeugd kan wel eens de ideale cocktail zijn voor een succesvol EK in 2024.

Alderweireld is een echte professional en een voorbeeld voor de jeugd. Hij heeft een enorme werkethiek en iemand die 127 interlands, drie WK’s en twee EK’s op zijn palmares heeft staan, kan van grote waarde zijn voor de jonge talenten én de bondscoach. Een verlengstuk op en naast het veld. Zijn goede vriend Jan Vertonghen zal bij een volgend EK 37 jaar zijn en voor hem oogt de toekomst als Rode Duivel onzekerder.

Volg het WK in Qatar nog tot 18 december via Sporza op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top