Roberto Martinez is niet de man die het nieuwe tijdperk bij Spanje mag inluiden

Voetbal | De verrassende nederlaag op strafschoppen van Spanje tegen Martokko in de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal was dinsdag een grote tegenslag voor Luis Enrique en zijn team. Het was een schokkende nederlaag voor de ploeg, maar zeker ook voor Spaanse voetbalfans. In het Zuid-Europese land klonk nadien de naam van Roberto Martinez als opvolger voor Luis Enrique. Dat feestje gaat echter niet door voor de ex-bondscoach van België. De donderdag ontslagen Luis Enrique wordt opgevolgd door Luis de la Fuente. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zo gewonnen, zo geronnen, luidt het spreekwoord. Als Pablo Sarabia in de laatste minuten van de WK-wedstrijd de juiste kant van de doelpaal had geraakt, zou Spanje nog steeds in de running zijn voor hun tweede wereldtitel sinds 2010. En als Roberto Martínez niet op het foute paard had gewed, had hij met onze Rode Duivels wellicht de kwartfinales kunnen halen. Helaas is het anders gelopen, waardoor er zich mogelijk nieuwe kansen aanbieden voor de voormalige Swansea City-middenvelder.

Verder met Luis?

Eén ding staat vast: Roberto Martínez zal ondanks de WK-miskleun voldoende jobaanbiedingen krijgen. De Catalaanse coach, die het einde van zijn contract bij de Belgische bond heeft bereikt, heeft immers onze nationale ploeg naar de top van de FIFA-ranking geleid en, nog veel belangrijker, naar een historische derde plaats op het WK 2018 gebracht. De voormalige coach van Wigan en Everton staat nog steeds hoog aangeschreven in Spanje en werd in het verleden al eens gekoppeld aan FC Barcelona.

Maar zal de huidige Spaanse bondscoach Luis Enrique dan snel vertrekken? Niets is minder zeker. De voormalige Blaugrana-coach, die op 19 juli 2018 mocht beginnen bij de Spaanse nationale ploeg, hielp Spanje om de halve finale van het EK 2020 en de finale van de UEFA Nations League 2021 te bereiken. Net zoals bij Martínez is hij einde contract (op 31 december) en zijn keuzes lijken niet langer unaniem gesteund te worden in het Zuid-Europese land.

"Dit is niet het moment om mijn toekomst te bespreken", zei de bondscoach na de nederlaag van zijn ploeg. "Ik ben gelukkig met de (Spaanse) federatie en als het aan mij lag zou ik voor altijd blijven. Maar ik moet de beste beslissing nemen voor mezelf en voor het team."

Vooral zijn op Camp Nou geïnspireerde stijl, waarin balbezit en passing centraal staan in de strategie, werd bekritiseerd. Het gebrek aan gecreëerde kansen tegen de Leeuwen van de Atlas was inderdaad bijzonder opvallend. En natuurlijk, als een coach niet wint, worden zijn keuzes bekritiseerd. Zo was het een serieus risico om in eerste instantie niet Sergio Ramos op het veld te zetten, hem vervolgens zonder spits te laten spelen en Alvaro Morata op de bank te laten zitten. Donderdag viel de beslissing en deelde de Spaanse voetbalbond mee dat Luis Enrique niet langer de bondscoach is. Luis de la Fuente neemt over. 

Volg het WK 2022 tot en met 18 december op Sporza.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van het wereldkampioenschap voetbal, de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over dit WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top