Sofyan Amrabat, van Club Brugge-flop tot elftal van de groepsfase

Sport |

Hoewel hij vier jaar geleden zijn stempel niet kon drukken bij Club Brugge, is Sofyan Amrabat een onmisbare schakel in het Marokkaanse elftal geworden. Wat meer achtergrond over een van de revelaties van dit WK.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dat Marokko de laatste 16 van het WK heeft weten te bereiken, is dat mede te danken aan zijn ijzeren verdediging. In drie groepswedstrijden slikten de Marokkanen slechts één doelpunt, tegen Canada, en wisten ze de nul te houden tegen Kroatië en België. Maar doelman Yassine Bounou en de verdedigers Achraf Hakimi, Nayef Aguerd, Romain Saïs en Noussair Mazraoui staan niet alleen garant voor het succes van Marokko. Een rijtje hoger doet een zekere Sofyan Amrabat behoorlijk zijn best en is hij titularis op het middenveld.

Geen succes bij Club Brugge

De 26-jarige speler van Fiorentina is goed op dreef en heeft dat de afgelopen twee weken bewezen tegen onder meer Luka Modric en Kevin De Bruyne. Zozeer zelfs dat hij hier en daar door verschillende media in het elftal van de groepsfase genoemd wordt. De cijfers spreken voor zich: Amrabat is de Marokkaanse speler die de meeste passes heeft voltooid (118 van de 133), de meeste ballen heeft teruggewonnen (24) en de meeste onderscheppingen heeft gedaan (5). "Hij is onze eerste spits en onze eerste verdediger," zei bondscoach Walid Regragui.

Toch ging het de middenvelder niet altijd voor de wind, zo zag hij zijn transfer naar Club Brugge tot een flop uitdraaien. In de zomer van 2018 verruilde Amrabat Feyenoord, waar hij zich niet echt had weten op te dringen, voor Club Brugge. De in Nederland geboren middenvelder, die voor 2 miljoen euro overkwam, kon er niet echt zijn stempel drukken en speelde niet altijd op zijn beste positie. Hij bleef slechts één seizoen in de Jupiler Pro League, alvorens uitgeleend en verkocht te worden aan Hellas Verona.

Een transfer in het verschiet?

In Italië toont Amrabat zijn kracht, zijn vista en zijn techniek. Hij zette een reeks goede prestaties neer en trok snel de belangstelling. Amper zes maanden na zijn aankomst in Verona tekende hij voor 20 miljoen euro bij Fiorentina. Daar floreerde de verdedigende middenvelder en werd hij een belangrijke schakel in het Marokkaanse elftal. Na twee en een half seizoen in Italië bewijst de Marokkaan dat hij klaar is voor een stapje hoger.

Zijn straffe prestaties in Qatar trekken duidelijk de aandacht van enkele grote Europese clubs. Volgens de Europese pers is Amrabat in het vizier van onder andere Liverpool, Tottenham en Sevilla. In de tussentijd zal de middenvelder, die slechts één minuut speelde op het WK van 2018, zich volledig moeten richten op zijn wedstrijd in de achtste finale tegen Spanje, waar de Atlasleeuwen, als ze winnen, geschiedenis kunnen schrijven door voor het eerst de kwartfinales van een WK te bereiken. 

Volg de achtste finale tussen Spanje en Marokko op het WK voetbal 2022 deze dinsdag vanaf 15u40 op één.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK?

Cho Gue-sung, doelpuntenmachine en sekssymbool
Kylian Mbappe, binnenkort topscorer in de geschiedenis van het Franse team... en het WK?
Ritsu Doan: de Japanse supersub die met zijn land geschiedenis wil schrijven

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top