Toen Clijsters en Henin de tenniswereld (en België) verdeelden

Sport |

In ‘Mijlpaal’, een gloednieuwe talkshow op Pickx+, ontvangt gastheer Sverre Denis telkens twee gasten die meer vertellen over een beslissend moment in hun discipline of persoonlijke carrière. De finale van Roland Garros in 2003, toen Kim Clijsters en Justine Henin de Belgische tennisfans verdeelden, is zo'n moment. Vanaf dan was het niet langer Kim én Justine, maar Kim óf Justine.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kim Clijsters en Justine Henin staken ongeveer gelijktijdig de neus aan het venster van het mondiale toptennis. Bij de jeugd stonden ze al meermaals tegenover elkaar, en bij het Belgische Fed Cup-team vormden ze een onklopbaar duo, waardoor België plots als hét tennisland bij de vrouwen te boek stond. Ook toen ze hun intrede maakten in het profcircuit kwamen ze geregeld tegenover elkaar te staan. Zoals in 2001 in de halve finale van Roland Garros. Toen gewonnen door Clijsters trouwens -die nadien in de finale zou verliezen van Jennifer Capriati. Henin zou nadien vertellen dat ze “onverbiddelijkheid” miste in die onderlinge partij tegen haar land- en generatiegenote. Een les die ze zou onthouden voor latere confrontaties.

Tegenstellingen

Want twee jaar later ging het écht om de knikkers. Opnieuw was Parijs het strijdtoneel. Nadat Henin in de halve finale van Roland Garros Serena Williams had geklopt en Clijsters hetzelfde had gedaan met Nadia Petrova, stonden voor het eerst in de sportgeschiedenis twee Belgische speelsters in de finale van een Grand Slam-toernooi.

Dat ons land dus een eerste groot toernooi zou binnenhalen, stond vast. In de tribunes gaf zowat de hele koninklijke familie present: Koning Albert II, Philippe, Astrid… en ook Lleyton Hewitt, het toenmalige liefje van Clijsters, was op de afspraak.

Alleen: voor wie moesten de Belgische tennisfans nu supporteren? Sympathieke Kim? Altijd goedlachs, volks, open en een powervrouw. Of Henin? Gesloten, verbeten, maar o zo getalenteerd en gracieus op een tenniscourt. De Vlaamse El Símpatica of dat Waalse haantje? De contrasten qua speelstijl en karakter konden niet groter zijn. Plots was ons land verdeeld. Het was niet langer Kim én Justine, maar Kim óf Justine. En dat zou zo blijven gedurende heel hun carrière, die vrijwel parallel verliep.

Eerste Grand Slam-zege voor België

Waren het de zenuwen of die verdeeldheid in eigen land die de beide toppers parten speelden in de finale? Want die partij bleek uiteindelijk weinig hoogstaand of spannend. Henin won het pleit behoorlijk makkelijk met 6-0 en 6-4 -ze had de les van twee jaar eerder in de halve finale op Court Chartrier duidelijk goed onthouden- en werd zo op haar 21ste de eerste Belgische in de tennisgeschiedenis die een Grand Slam-toernooi won. Het zou niet haar laatste zijn…

Een zeer belangrijke zege dus, die de ban brak voor België als tennisland, maar ook een zeer emotioneel moment voor Justine Henin. Al op jonge leeftijd was ze haar moeder kwijtgeraakt, het was haar droom en belofte aan haar overleden moeder dat ze ooit Roland Garros zou winnen. Zo geschiedde. Een dag later werd ‘Juju’ door 10.000 fans toegezongen op een volgelopen Grote Markt van Brussel.

Pour la petite histoire: in totaal stonden Clijsters en Henin 25 keer tegenover elkaar in een WTA-toernooi, Clijsters won 13 keer, Henin 12 keer (maar wel vaker in een Grand Slam-toernooi).

‘Mijlpaal’ is elke maandag om 22u30 te bekijken op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx! 

Lees ook over de vorige afleveringen van 'Mijlpaal':

- Sverre Denis ontvangt zeiler Henri Demesmaker in eerste aflevering van Mijlpaal
- Toen Tony Hawk als eerste ooit een 900 realiseerde

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top