Sverre Denis ontvangt zeiler Henri Demesmaker en expert Maxime van Pelt in eerste aflevering van ‘Mijlpaal’

Films | Vanaf 14 november kan je op Pickx+ kijken naar een gloednieuwe talkshow over sport. In ‘Mijlpaal’ ontvangt gastheer Sverre Denis telkens twee gasten die meer vertellen over een beslissend moment in hun discipline of persoonlijke carrière. Bovendien gaat het niet alleen om een persoonlijke mijlpaal, maar ook om een cruciaal moment in de geschiedenis van de sport zelf. Pickx blikt al even vooruit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Niet zomaar praten over sport, maar verder kijken dan dat. Dat is waar het in ‘Mijlpaal’ om gaat. Samen met twee gasten praat Sverre Denis over een verhaal, een moment in de tijd of een feit uit de geschiedenis van een sporttak. Vaak zorgen die mijlpalen niet alleen voor een plotse verandering in de carrière van een individuele sporter, maar hebben ze een impact op de hele sport. In de aflevering van 14 november gaat het over zeilen, en meer bepaald over de intrede van ‘foils’ in de sport. 

Tijdens de eerste aflevering heeft Sverre Denis het over het trans-Atlantische record van Eric Tabarly. Die Fransman brak in 1980 een 75 jaar oud record voor het oversteken van de Atlantische oceaan. Aan de hand van een innovatieve ‘hydrofoil’ zeilboot kon hij het record verbreken. In 10 dagen, 5 uur, 14 minuten en 20 seconden zeilde hij van het westen van Europa naar het oosten van het Amerikaanse continent.

Tot 65 kilometer per uur

Dat Tabarly het record kon verbreken, had hij vooral te danken aan zijn innovatieve zeilboot. Door zijn ervaring en opleiding aan de marineschool ontwikkelde hij verschillende innovatieve modellen voor zeilboten. Zo was hij een van de pioniers in de uitvinding van boten met een multihull, een boot met meerdere rompen die veel sneller kon varen. Later ontwikkelde hij samen met een team van scheepsarchitecten een boot met foils. In die boten wordt de hele constructie gedragen door twee kleine vleugels die onder de boot vastzaten. Zeker op hoge snelheid tillen die vleugels de romp uit het water, waardoor er een veel kleiner deel van de boot in contact is met het water. Daardoor vermindert de weerstand en wordt er meer snelheid ontwikkeld. Die technologie lag aan de basis van het nieuwe record van de Fransman.

Intussen is het gebruik van foils helemaal ingeburgerd in de sport. Zeiler Henri Demesmaker heeft al heel wat ervaring op de vliegende boten. Hij nam al deel aan de Red Bull Foiling Generation, waar wordt gevaren met ‘Flying Phantoms’. Dat zijn de snelste tweemanszeilboten ter wereld. Omdat ze zijn uitgerust met hydrofoils, halen ze pieksnelheden tot 65 kilometer per uur. “Het zijn niet zomaar boten. Ze zijn snel, vliegen en zorgen voor extra adrenaline”, vertelde Demesmaker daar al over. 

Naast de jonge zeiler schuift ook Maxime van Pelt aan bij Sverre Denis. Als zaakvoerder van Elvstrom Sails Benelux is hij mee met de laatste nieuwe snufjes in de zeilsport. Daardoor kan hij als geen ander vertellen over de impact van foils op de sport. Samen zorgen ze voor een heerlijke portie anekdotes en weetjes over deze mijlpaal in de sport. 

‘Mijlpaal’ is aanstaande maandag 14 november om 22u30 te bekijken op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top