Meer vragen dan zekerheden voor België tegen Canada

Rode Duivels | Aanstaande woensdag beginnen de Rode Duivels aan hun WK-parcours. België start tegen Canada, maar gaat de wedstrijd in met veel onzekerheden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

België verloor afgelopen vrijdag een oefenwedstrijd tegen Egypte met 2-1 en dat zorgde voor heel wat kritiek van de fans. Uiteraard was niet alles slecht, de Duivels toonden ook goede dingen, maar België begint zijn eerste groepswedstrijd tegen Canada toch met weinig zekerheden en veel vragen. 

Buiten Courtois, Alderweireld, Witsel en De Bruyne staan zowat alle andere posities ter discussie. De vorm van sommige spelers roept namelijk vragen op. Velen vragen zich af of de Rode Duivels wel in topvorm zullen geraken voor de wedstrijd tegen Canada.

Goed begonnen…

In een groep met ook Kroatië en Marokko, is het des te belangrijker dat de Duivels de wedstrijd tegen de Canadezen niet te licht opvatten. België moet het toernooi absoluut met een overwinning beginnen, zeker tegen een tegenstander die binnen het bereik ligt. Canada staat op plaats 41 in de FIFA-ranglijst en zou op papier geen gevaar mogen vormen, al kunnen de Duivels maar beter voorzichtig zijn.

De Canadezen zijn dan wel misschien de underdogs in deze groep, ze hebben toch enkele zeer goede spelers: Jonathan David, Alphonso Davies en Tajon Buchanan. De Duivels moeten op hun hoede zijn, maar een sterk België zou altijd moeten winnen. De wedstrijd doet een beetje denken aan de openingswedstrijd tegen Algerije in 2014. We weten dat het moeilijke tegenstanders zullen zijn, maar we moeten er voorbij. De Belgen zouden - als ze zich inzetten - de drie punten moeten pakken.

Met welke elf?

Het valt nog te bezien wie de startende elf zullen zijn. In het doel is er geen twijfel voor Courtois. In de verdediging mogen Alderweireld en Vertonghen redelijk zeker zijn van hun plaats, maar wie komt er rechts van hen? Zeno Debast heeft nog geen indruk kunnen maken. Het zou wel eens Dendoncker kunnen zijn, die de laatste paar keren dat hij daar speelde goed voetbal heeft laten zien.

In het midden zou het duo Tielemans-Witsel moeten starten, met Meunier en Carrasco op de flanken. Die laatste was een van de weinige lichtpunten tijdens de oefenwedstrijd tegen Egypte. Een plaats hoger is De Bruyne niet weg te denken, terwijl Hazard na Egypte toch eerder voor twijfels zorgde. De speler was nog maar een schim van zichzelf. Het is afwachten of Martinez hem nog kansen geeft om hem meer ritme en vertrouwen te geven. Met Trossard is de concurrentie alleszins groot. Vooraan zal de keuze waarschijnlijk op Michy Batshuayi vallen, maar Openda kan hem op elk moment vervangen zonder aan kwaliteit in te boeten.

De Belgen zullen tegen Canada waarschijnlijk veel balbezit hebben en zullen het tempo moeten bepalen. Al moeten ze opletten dat ze zich niet te makkelijk laten verrassen op de counter en de nul houden. Een clean sheet zou de verdediging, toch een beetje het probleemgebied van de Duivels, een flinke dosis vertrouwen geven.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

De Belgen spelen woensdag 23 november hun openingswedstrijd tegen Canada, de match is vanaf 19u30 te volgen op Eén.

Meer te weten komen over de Rode Duivels?

Yannick Carrasco, duivels lichtpuntje tegen Egypte
Zullen we Loïs Openda als titularis zien tegen Canada?
Luxe voor Martinez: Tielemans of Onana?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top