Zullen we Loïs Openda als titularis zien tegen Canada?

Sport | België heeft vrijdagnamiddag geen goede beurt gemaakt met zijn oefenwedstrijd tegen Egypte. We verloren met 2-1. Het enige Belgische doelpunt werd gemaakt door Loïs Openda, die in de wedstrijd zich van zijn beste kant liet zien.

Wàt een wereld van verschil met vier jaar geleden was deze wedstrijd. Toen was Egypte ook de tegenstander in de oefenronde en wonnen we met 3-0. We zagen vrijdag een lauwe eerste helft waarbij De Bruyne de bal verloor en Nantes-spits Mostafa Mohamed dankbaar gebruik maakte van deze fout.

Over fouten gesproken: het leek erop dat de scheidsrechter tijdens deze wedstrijd niet echt wakker was. Het was vrij duidelijk te zien dat Ahmed Hegazy zich bezondigde aan handspel, maar de ref besloot dat te negeren. En omdat we in eigen boezem moeten kijken: ook Michy Batshuayi beging een fout toen hij een penalty probeerde te trappen. Alles wijst erop dat hij buitenspel stond bij zijn mislukte poging, maar dat leek de scheidsrechter niet te deren.

Beweging

Aanvankelijk leek Michy Batshuayi een grote rol in de wedstrijd te kunnen spelen, maar naarmate de minuten verstreken, werd die droom doorprikt. Door zijn gebrek aan mobiliteit in het spel kon 'Batsman' geen ruimte creëren in een goed opgebouwde verdediging en pas door de wissel met Loïs Openda begon de Egyptische achterhoede te kraken. De RC Lens-speler deed de tegenstander pijn en hielp het spel te versnellen.

Bovendien scoorde Openda het enige Belgische doelpunt na een zeer goede voorzet van Yannick Carrasco. Deze mooie prestatie zal hem ongetwijfeld het vertrouwen geven om een positie als titularis tegen Canada op te eisen. In de tweede helft tegen Egypte was de spits duidelijk actiever dan Michy Batshuayi.

Nummer 2?

Kan Loïs Openda titularis worden in de WK-opener van woensdag tegen Canada? Het zou in ieder geval niet onverdiend zijn. Het is duidelijk dat Openda mobieler is dan zijn collega Batshuayi, die trager maar sluwer speelt. Als we kijken naar de manier waarop Martinez zijn spelers behandelt, zal het wellicht 'Batsman' zijn die titularis wordt tegen Canada.

Michy Batshuayi heeft immers een grote staat van dienst met een afwerkingsvermogen dat buiten kijf staat. Maar als de Fenerbahçe-speler er niet in slaagt om te scoren en moeite heeft om het verschil te maken, zou Openda wel eens een uitstekende optie kunnen zijn om afwisseling in het spel te brengen.

Volg woensdag 23 november de eerste WK-wedstrijd van de Rode Duivels tegen Canada vanaf 19u30 op Eén.