'Reizen Waes: Wereldsteden': Mumbai in de moessonregen

Films | De komende weken streept Tom Waes nog enkele wereldsteden van zijn verlanglijstje voor ‘Reizen Waes’, te beginnen met Mumbai. Een stad met 22 miljoen inwoners, waarvan ongeveer de helft in armieterige sloppenwijken woont. Wekelijks selecteren we een bijzondere plek, persoon en gewoonte uit de aflevering.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De enorme kloof tussen arm en rijk, de enorme sloppenwijken (of moeten we ze gewoon wijken noemen?) waar miljoenen mensen op een zakdoek wonen maar wel gelukkig zijn met wat ze hebben, een metropool die in oppervlakte niet meer kan groeien, maar waar het bevolkingsaantal wel jaar na jaar stijgt en gietende moessonregens als je net als Tom Waes in het verkeerde seizoen gaat, dat is Mumbai in een notendop. De bewoners zijn er volgens gids Deepa trots op dat hun stad de grootste is. Mumbai is 't stad en de rest is parking, zeg maar. Geen wonder dat de Antwerpse presentator goed met haar overeenkomt. Al staan er voor een niet-parking toch heel veel wagens stil in de files van dit stadscentrum.

Plek

De bijzonderste plek van de aflevering is, hoe kan het ook anders, de wijk Dharavi (we noemen het op aandringen van gids Fahim geen sloppenwijk). Een miljoen mensen wonen er op een oppervlakte van 1,75 vierkante kilometer. Op zoals Tom het uitdrukt: 76 keer drukker dan Brussel. De mensen zijn er arm, maar ze werken wel hard voor het geld dat ze hebben en moeten dus niet bedelen, wat hen dan weer gelukkig maakt, aldus Fahim. Als er in de kleine huisjes geen vier mensen op acht vierkante meter samenwonen, zijn er kleine fabrieken gevestigd. Daar maken de inwoners reistassen, regenpakken en andere benogdheden die ook in onze winkels belanden. Ze werken 11 uur per dag voor 170 euro per maand. Dat lijkt weinig, maar op het platteland zouden ze nog geen tiende daarvan verdienen, aldus Fahim. “Voor iemand die van het platteland komt, is dit net België”, zegt hij wanneer Tom de lonen daar probeert te vergelijken met die in ons land.

Persoon

In een van de armere wijken van Mumbai vinden we ook de meest bijzondere persoon van de aflevering terug. Zo’n 60 procent van alle films die in de wereld gedraaid worden, zijn Bollywoodfilms en een groot deel daarvan wordt in Mumbai gemaakt. Logisch dus dat de jongelingen in de stad ervan dromen om filmsterren te worden, net als de grote Shah Rukh Khan. Het vak kunnen ze leren in de Bollywood Dream Factory, een schooltje dat zijn naam niet gestolen heeft. De excentrieke Baburao Ladsaheb geeft er in een kamertje acteer- en danslessen aan kinderen met ambities. En met succes, want veel van zijn leerlingen speelden al mee in producties, van reclamespots tot Netflix-reeksen. Casting directors weten al dat ze best bij hem aankloppen als ze jong talent nodig hebben, dus biedt hij voor veel kinderen die in armoede opgroeien een uitweg. Als ze een dag op de set staan, verdienen ze evenveel als de arbeiders in de reistassenfabriek in een maand. Dat kan tellen.

Gewoonte

Dat India het land van de yoga is, dat wist je waarschijnlijk al. Maar had je al eens van lachyoga gehoord? Lachtherapie bestaat bij ons ook, maar het is een eerder zeldzaam gebeuren. In Mumbai komen heel wat inwoners bij het ochtendgloren blijkbaar samen voor dagelijkse lachsessies, volgens hen de ideale manier om de werkdag goedgezind aan te vangen. Tom, wiens ochtendhumeur even rot is als de overvloedige regen in het Indiase moessonseizoen, overwint zelfs zijn scepticisme en bulderlacht naar het einde van de sessie vrolijk mee met de groep die hij “een gekke bende” noemt. Of het echt goed is voor de gezondheid, weten we niet, maar een positieve manier om de dag te starten is het in elk geval wel.

Bekijk ‘Reizen Waes: wereldsteden’ op maandag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top