Vier nieuwe wereldsteden in 'Reizen Waes'

Films | Ieders favoriete alternatieve stadsgids Tom Waes is vanaf vanavond terug op Eén met nieuwe afleveringen van ‘Reizen Waes: wereldsteden’. De komende weken doet hij Mumbai, Nairobi, São Paulo en Dubai aan, en naar goede gewoonte mijdt hij de typische toeristische stekken als de pest om je een ander beeld te geven van die bijzondere plekken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De formule van ‘Reizen Waes: wereldsteden’ wijkt in principe weinig af van de andere reeksen van ‘Reizen Waes’, maar in plaats van een heel land, concentreert de presentator zich in elke aflevering op een van de boeiendste en meest bruisende steden ter wereld. Daarbij is het heus niet alleen rozengeur en maneschijn, want veel wereldsteden gaan nu eenmaal gepaard met ingebakken structurele problemen, en Tom deinst er niet voor terug om ook die in beeld te brengen.

Mumbai

Mumbai een wereldstad noemen, is eigenlijk een understatement. Er wonen maar liefst 22 miljoen mensen – ja, twee keer zoveel als in ons hele land – en is de grootste stad van India. In de afgelopen twintig jaar is het aantal inwoners in de stad verdubbeld en het is onvermijdelijk dat zo’n explosieve groei gepaard gaat met sociale problemen en armoede. Zo’n 43 procent van de inwoners leven in sloppenwijken en andere informele nederzettingen. In één zo’n wijk, Dharavi, wonen meer dan een miljoen mensen in geïmproviseerde huizen. Het is de op één na grootste sloppenwijk van Azië, dus je mag er prat op gaan dat Tom Waes er een bezoekje aan zal brengen. Hoe houd je een stad als Mumbai leefbaar? Dat wordt de hamvraag van de aflevering.

Nairobi

Nairobi is de hoofdstad van Kenia en de snelst groeiende stad van het Afrikaanse continent. Van de bijna 5 miljoen inwoners is drie kwart jonger dan 30 jaar. Er zijn 7 universiteiten gevestigd en de hoog opgeleide, jonge bevolking wordt vaak aanzien als de hoop van Afrika. Het is de thuis van de laatste twee levende noordelijke witte neushoorns, de eerste auto van Afrikaanse makelij en – wedden dat je dit niet had verwacht in Kenia – een ijshockeyteam! Het enige van Oost-Afrika, dus op verplaatsing spelen zit er waarschijnlijk niet vaak in.

São Paulo

De grootste stad van het zuidelijk halfrond qua aantal inwoners vind je in Brazilië. Inclusief voorsteden telt São Paulo meer dan 24 miljoen inwoners. De stad wordt ook wel eens “de betonnen jungle” genoemd, en voor een metropool vol wolkenkrabbers en moderne gebouwen in een land vol natuurpracht zoals Brazilië is dat zeker toepasselijk. Maar de rode draad doorheen deze wereldsteden is en blijft de sloppenwijken. De favela’s rond São Paulo zijn een begrip. We weten al dat Tom Waes gewoonlijk niet bang is om een toertje te doen in de armere wijken van de plaatsen die hij bezoekt. Of hij ook de beruchte favela’s – waar de politie met harde optredens bijna meer verderf zaait dan de drugsbendes – zal trotseren, valt nog af te wachten.

Dubai

Afsluiten doet Tom in Dubai, dat 50 jaar tijd van een klein vissersstadje aan de rand van de woestijn uitgroeide tot de grootste en rijkste stad van de Verenigde Arabische Emiraten. De oorzaak voor die enorme boom was – hoe kan het ook anders – olie. De glimmende vijfsterrenhotels, de Burj Khalifa, het kunstmatige schiereiland Palm Jumeirah, de grootste fontein, golfbaan, themapark, winkelcentrum, overdekt aquarium en skihal ter wereld… De rijkdom in Dubai kan schijnbaar niet op. Het is een enorme trekpleister geworden voor luxetoeristen, maar die gaan gewoonlijk niet op het warmste moment van het jaar. Net dat moment heeft Tom wel uitgekozen en dat is niet evident. De presentator is er niet alleen voor de adembenemende pracht en praal, maar ook om de verhalen achter die rijkdom te vinden.

Bekijk ‘Reizen Waes: wereldsteden’ op maandag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top