Sterallures: Vinnie Jones grijpt naar het kruis van Paul Gascoigne

Sport | Bij heel wat mensen doet het gezicht van Vinnie Jones een belletje rinkelen. De man speelde immers al in heel wat topfilms mee. Maar wist jij ook dat Vinnie Jones ooit een voetballer was, en dat hij in de jaren tachtig naar het geslachtsdeel van de legendarische Paul Gascoigne heeft gegrepen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’, ‘Snatch’, ‘Gone in 60 Seconds’ en ‘X-Men: The Last Stand’. Dit zijn slechts enkele van de vele films waarin de Britse acteur Vincent ‘Vinnie’ Jones ooit al in heeft meegespeeld. Over het Kanaal kennen ze Jones echter om heel andere redenen: hij was in de jaren tachtig immers een begenadigd voetballer en heeft voor een van de meest memorabele momenten uit de Engelse voetbalgeschiedenis gezorgd.

Hardhandig aanpakken

Vinnie Jones speelde vanaf 1986 als professioneel voetballer bij Wimbledon in de First Division, de toenmalige Engelse eerste klasse. Hij hielp dat jaar mee aan het behoud van zijn club en stond bij de supporters bekend als een stevige, uit de kluiten gewassen middenvelder die over heel wat werklust beschikte. Wimbledon stelde altijd potige teams op die voor elke bal vochten en daarin paste de werkethiek van Vinnie Jones helemaal in.

Op 6 februari 1988 namen Jones en zijn team het op tegen het toenmalige topteam Newcastle United dat toen het rastalent Paul Gascoigne in zijn rangen had. Gascoigne was up and coming in Engeland, maar daar wou toenmalig Wimbledon-coach Bobby Gould even niets van weten. Hij bedacht een plannetje waardoor Vincent negentig minuten lang op de huid moest zitten van het jonge talent en hij mocht hem zelfs hardhandig aanpakken. Tenminste, als dat zijn team kon helpen.

Kermend van pijn

Zo gezegd, zo gedaan. Vincent Jones had zijn opdracht goed begrepen en zei bij aanvang van de wedstrijd het volgende tegen Paul Gascoigne: “Ik ga vandaag niet voetballen, en jij ook niet”. Wat volgde wat een kat-en-muisspel waarbij Jones zich zowel fysiek als verbaal liet gelden ten koste van Gascoigne. Die liet zich echter niet doen en zei net voor de rust het volgende: “Je hebt je 200 pond dik verdiend, makker." Hierop werd Jones enorm boos. Jones stond op dat moment net voor Gascoigne gepositioneerd, en stak zijn arm uit richting het geslachtsdeel van de jonge voetballer. Waarna hij er vervolgens hard in kneep.

Gascoigne zou het uitgekermd hebben van de pijn, maar gelukkig was de rust in zicht. Op een foto die gemaakt werd tijdens de wedstrijd, is te zien hoe het gezicht van Gascoigne samentrekt op het moment dat Jones zijn klauwen in het geslachtsdeel van de Newcastle-middenvelder plant. Gelukkig heeft de jonge voetballer er niets aan overgehouden en ging het incident ook niet verder dan dit. Het plannetje was wel geslaagd, Gascoigne kon zijn stempel niet drukken en Wimbledon speelde 0-0 gelijk tegen Newcastle United. De match baarde een muis… maar ook een van de meest memorabele momenten uit de Engelse voetbalgeschiedenis.

Ben je een fan van deze reeks? Ontdek dan hoe de Italiaan Gino Bartali op zijn eigen manier wielergeschiedenis heeft geschreven.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top