Hoe ‘Do Revenge’ een ode is aan het genre van de nineties tienerfilm

Films | ‘Do Revenge’ komt eindelijk naar Netflix! Deze donkere komedie, met Maya Hawke en Camila Mendes in de hoofdrollen, is meer dan een tienerfilm. Geïnspireerd door speelfilms als ‘Strangers on a Train’, ‘Clueless’ en ‘Cruel Intentions’, is uitgelezen kijkvoer om met vrienden te bekijken. Proximus Pickx vertelt je alles over deze nieuwkomer met jaren 90-allures.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Twee tienermeisjes, Drea (Camila Mendes) en Eleanor (Maya Hawke), doen alles om hun kwelgeesten terug te pakken. Drea zit achter haar ex-vriend Max aan, die een intieme video van hun twee heeft laten uitlekken om haar reputatie als populair meisje op de middelbare school te vernietigen. Eleanor aan de andere kant is het slachtoffer van een vreselijk gerucht, gestart door een kwaadwillende klasgenoot.

Ze besluiten hun krachten te bundelen om hun aartsvijanden aan te pakken, maar ook en vooral om hen te laten boeten! Een scenario dat doet denken aan de cultfilm ‘Strangers on a Train’. In deze Hitchcock-klassieker ontmoeten twee vreemden elkaar in een trein en besluiten ze elkaars misdadige plannen uit te voeren. Op deze manier heeft geen van beiden een motief, wat de detectives voor een raadsel zal stellen.

Datzelfde handigheidje wordt aangewend in ‘Do Revenge’: Drea en Eleanor verklaren de oorlog aan elkaars respectievelijke vijanden. Met deze tactiek verrassen ze vriend en – vooral – vijand, letterlijk dan. Deze productie haalt zijn inspiratie uit het film noir-genre, waardoor het de klassieke tienerkomedie overstijgt.

Een meisjeswereld

Regisseur Jennifer Kaytin Robinson legt aan het tijdschrift Vanity Fair uit dat ze "de angst en het trauma van het bestaan als tiener wil onderzoeken” en tegelijkertijd dezelfde stijl en de toon wou hanteren als de high school films waarmee ze opgroeide. Ze verwijst naar 'Clueless', 'Jawbreaker', 'Election', 'Cruel Intentions' en '10 Things I Hate About You'. Sommige scènes in ‘Do Revenge’ zijn knipogen naar deze films.

Nostalgisch naar de kitscherige high school films uit het Y2K-tijdperk, riep Robinson de hulp in van medeschrijver Celeste Ballard en producent Peter Cron. Het doel: "Een geschift wraakverhaal maken dat zowel zijn eigen identiteit creëert in het high school-genre als een eerbetoon is aan de films die ‘Do Revenge’ geïnspireerd hebben", met "maffe kostuums, uitbundige decors en gewaagde dialogen".

Met ‘Do Revenge’ schiep Robinson een nieuwe ‘meisjeswereld’ met outfits geïnspireerd op 90s modeshows van Versace tot Chanel, in samenwerking met kostuumontwerpster Alana Morshead.

Geweldige chemie

De twee hoofdpersonen worden gespeeld door bekende gezichten voor Netflix-gebruikers, vermits de actrices in andere Netflix-kaskrakers het mooie weer maken: Camila Mendes ('Riverdale') en Maya Hawke ('Stranger Things').

"Ik had geen vooroordelen over de rol van Drea of Eleanor, maar zodra ik met Camila en Maya sprak, wist ik meteen dat zij de enige mensen waren met wie ik deze film zou kunnen maken", legt Robinson uit. "Eerlijk gezegd dacht ik hetzelfde over de hele cast. Het draait niet alleen rond de geknipte individuen vinden, maar om een ensemble te smeden dat goed werkt, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen."

"De chemie die je op het scherm ziet is zo echt. Alle acteurs werden erg close tijdens de opnames. Ik voelde me de meest trotse moeder ooit toen ik ze beste vriendinnen zag worden, en ze zien elkaar nog steeds."

Andere jonge talenten in de cast zijn Austin Abrams (‘Euphoria’), Jonathan Daviss (‘Outer Banks’), Rish Shah (‘Ms. Marvel’), Talia Ryder (‘Never Rarely Sometimes Always’), Ava Capri (‘Love, Victor’), Maia Reficco (‘Pretty Little Liars: Original Sin’), Paris Berelc (‘The Crew’), Alisha Boe (‘13 Reasons Why’) en Sophie Turner (‘Game of Thrones’).

Ontdek ‘Do Revenge’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Lees ook: 'Kijk naar 'Do Revenge', de donkere Netflix-komedie met Maya Hawke en Camila Mendes.'

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top