Waarom Nathan Fielders 'The Rehearsal' geen alledaagse reality-tv is

Series | Nathan Fielder verlegt met zijn nieuwe show ‘The Rehearsal’ de grenzen van de reality-tv door zijn bizarre ideeën tot het uiterste te drijven. Zo legt hij niet alleen de ware aard van mensen bloot, maar ook de manipulatieve aard van alle reality-programma’s. ‘The Rehearsal’ komt binnenkort naar Streamz, dus nemen wij de show al eens onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nathan Fielder maakte vooral naam met zijn programma ‘Nathan for You’, waarin hij echte bedrijven met echte problemen uit de nood probeert te helpen. Zogezegd, moeten we daaraan toevoegen, want zijn plannetjes om meer cliënteel te lokken naar een lokale hamburgerverkoper of privédetective zijn zo absurd dat je bijna niet kan geloven dat de ondernemers er echt in meegaan. Uiteindelijk was het altijd Nathan zelf die kop van jut was. Hoe verder het programma ging, hoe meer de ongemakkelijke en expressieloze presentator zelf het mikpunt werd van de humor.

Nadat hij vier seizoenen lang probeerde om bedrijven te “redden”, richt Fielder met ‘The Rehearsal’ zijn pijlen op gewone mensen. Het opzet: wat als je een gesprek of situatie op voorhand zou kunnen repeteren, zodat je voorbereid bent op elke mogelijke reactie of wending? Iemand die een vervelend gesprek moet hebben met een baas of die wil testen of het ouderschap wel iets voor hem of haar is, heeft er misschien wel al van gedroomd om gewoon even te kunnen oefenen. Die kans biedt Nathan Fielder.

Tipje van de sluier

‘The Rehearsal’ legt de focus niet alleen op de mensen die een situatie willen repeteren, maar ook op Fielder zelf, die net als altijd zijn ongemakkelijke zelfve is. Hij is tegelijk een personage in het programma en de producer die achter de schermen alles wil sturen en met absurde details rekening moet houden. In de tweede aflevering wordt bijvoorbeeld met kindacteurs gewerkt, maar wettelijk gezien mogen zij maximaal vier uur per dag werken. Dus heeft Fielder een enorme klok voorzien. Productiemedewerkers sluipen constant in het rond om attributen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen.

Die productiemedewerkers zijn er ook in een programma als ‘Love Island’ of ‘Expeditie Robinson’, maar daar zie je hen nooit. Daarom licht ‘The Rehearsal’ een tipje van de sluier op over hoe al die andere, ernstigere reality-programma’s werken. In Reality-tv speelt iedereen een rolletje voor de camera en wordt dat personage gemanipuleerd in de montage, maar in ‘The Rehearsal’ zie je dat rolletje ook echt gevormd worden en is het klaar en duidelijk hoe de makers de boel manipuleren. En nog steeds is Fielder, niet de gewone persoon, het mikpunt van de grap.

Snaren raken

Het nieuwe programma is, net als ‘Nathan for You’, een verrassende mix van realiteit en fictie met een flinke dosis humor. Maar uiteindelijk is ‘The Rehearsal’ niet een programma dat met zijn onderwerpen wil lachen, maar wel een experiment dat probeert om menselijk gedrag te begrijpen. Waarom gaan we zo ver met een absurd idee en waarom willen we ons zo graag afschermen van kwestbaarheid? En maakt al die voorzichtigheid ons niet net veel kwetsbaarder? Fielder drijft zijn ideeën weer tot het uiterste en raakt daardoor snaren die je van een programma als dit nooit zou verwachten.

Ontdek 'The Rehearsal' binnenkort op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top